Covid-19-ΠΟΥ: Ξεκινά η μεγάλη παγκόσμια κλινική δοκιμή- Συντονίστηκαν 7 ευρωπαϊκές χώρες
Ευρωπαϊκές κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν χθες σε τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες για να δοκιμασθούν τέσσερις πειραματικές θεραπείες κατά του κορονοϊού, με την συμμετοχή 3.200 ασθενών, που νοσηλεύονται προσβεβλημένοι από Covid-19 στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο την Γερμανία και την Ισπανία, ίσως και από άλλες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιατρικής Ερευνας.
Γαλλία: Η δοκιμή DiscoveryΤο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας
Με την ονομασία Solidarity (Αλληλεγγύη), ξεκινά η προσπάθεια η οποία θα δοκιμάσει τις τέσσερις πιο υποσχόμενες θεραπείες. Η μελέτη θα συμπεριλάβει πολλές χιλιάδες ασθενείς σε δεκάδες χώρες και έχει σχεδιασθεί να είναι απλή, ώστε ακόμη και νοσοκομεία που έχουν «ζοριστεί» στο έπακρο (π.χ. της Ιταλίας) να μπορούν να συμμετάσχουν.
Coronavirus: 10 countries commit to WHO’s SOLIDARITY trial pic.twitter.com/jpO3JgeVdL
— Nil News (@NilNews4) March 23, 2020
Η συμμετοχή στη μελέτη του ΠΟΥ θα είναι απλή. Ο γιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς (επιβεβαιωμένου κρούσματος) στον ιστότοπο του ΠΟΥ και ο ασθενής θα δηλώνει εγγράφως ότι συναινεί στέλνοντας ηλεκτρονικά τη συγκατάθεση του στον ΠΟΥ. Αφού ο γιατρός αναφέρει ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα στο νοσοκομείο του (από τις τέσσερις θεραπείες), ο ΠΟΥ θα τοποθετεί τυχαία τον ασθενή είτε σε κάποια από τις ομάδες που δοκιμάζουν νέα φάρμακα, είτε στις ομάδες ελέγχου που κάνουν τη στάνταρντ θεραπεία. Οι γιατροί θα πρέπει να δηλώσουν στον ΠΟΥ πότε ο ασθενής πήρε εξιτήριο ή πέθανε, πόσο χρόνο νοσηλεύθηκε και αν χρειάστηκε οξυγόνο ή διασωλήνωση.
Η μελέτη είναι τυχαιοποιημένη αλλά όχι διπλά «τυφλή», συνεπώς οι ασθενείς θα ξέρουν αν πήραν κάποιο υπό δοκιμή φάρμακο, κι έτσι μπορεί να υπεισέλθει ο παράγων υποβολής τύπου «πλασίμπο».
Οι τέσσερις πιο ελπιδοφόρες υπό δοκιμή θεραπείες του ΠΟΥ είναι οι εξής:
• Remdesivir: Είχε αρχικά αναπτυχθεί από την εταιρεία Gilead κατά του ιού Έμπολα και άλλων σχετικών ιών. Είχε δοκιμαστεί πέρυσι στην έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό, αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι μπορεί να «φρενάρει» τους κορονοϊούς, γι’ αυτό θα δοθεί σε αυτό το φάρμακο μια δεύτερη ευκαιρία. Δύο ασθενείς στις ΗΠΑ που ήδη το πήραν. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, από τα τέσσερα θεραπευτικά σχήματα της μελέτης Solidarity του ΠΟΥ, θεωρείται το πιο υποσχόμενο, καθώς, μεταξύ άλλων, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις, δεν φαίνεται να είναι τοξικό.
• Χλωροκίνη και Υδροξυχλωροκίνη: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χλωροκίνη ότι «θα αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού», πράγμα που οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση σε πολλές χώρες γι’ αυτό το γνωστό εδώ και δεκαετίες φάρμακο κατά της ελονοσίας. Προηγούμενες μελέτες του δεν είναι ενθαρρυντικές. «Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει αυτό το φάρμακο στον ένα ιό μετά τον άλλο, αλλά ποτέ δεν «δούλεψε» στους ανθρώπους. Κινέζοι που δοκίμασαν τη χλωροκίνη σε πάνω από 100 ασθενείς με Covid-19, επεσήμαναν τα οφέλη της σε δημοσίευση στο BioScience, αλλά χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Ερευνητές στη Γαλλία δοκίμασαν τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη σε 20 ασθενείς με Covid-19 και ανέφεραν ότι μειώνει το ιικό φορτίο στους ασθενείς, αλλά η μελέτη τους δεν ήταν τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη. Ειδικά η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά, καθώς έχει διάφορες παρενέργειες (π.χ. για την καρδιά).
• Ritonavir/Lopinavir: Συνδυαστική θεραπεία με την ονομασία Kaletra δύο φαρμάκων κατά του ιού HIV, εγκεκριμένη από το 2000. Μικρή πρόσφατη κλινική δοκιμή σε 199 ασθενείς στη Γουχάν της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», απογοήτευσε γιατί δεν έδειξε κανένα αποτέλεσμα σε ασθενείς με Covid-19. Αλλά ο ΠΟΥ πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μια νέα δοκιμή σε μεγαλύτερο εύρος ασθενών. Η θεραπεία είναι γενικά ασφαλής, αλλά αν αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο ήπαρ.
• Η Kaletra σε συνδυασμό με ιντερφερόνη βήτα.
Pour les "tergiversations", il faut voir avec @inserm car apparemment, @olivierveran n'est pas Ministre de la santé des français mais porte-parole de #Inserm qui semble avoir d'autres intérêts.
— garrigos adrian (@4dri4nG4rrigos) March 23, 2020
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 69 φάρμακα που ίσως έχουν κάποιο αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού και για περισσότερα από 20 οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινά τέσσερις μεγάλες δοκιμές. Η προσπάθεια για την αναζήτηση αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων εξελίσσεται παράλληλα με εκείνη για την ανάπτυξη εμβολίου, αλλά αναμένεται να φέρει καρπούς πιο γρήγορα.
"Scientists Identify 69 Drugs to Test Against the Coronavirus" by BY CARL ZIMMER via NYT #science pic.twitter.com/knzhekAxec
— scienceandtechnology (@Sciencetecn) March 23, 2020
Μερικά υποψήφια φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, η οποία προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, κάτι που μπορεί να γλιτώσει χρόνο στους επιστήμονες από ό,τι αν άρχιζαν την προσπάθεια εκ του μηδενός. Η λίστα των φαρμάκων προδημοσιεύθηκε από επιστήμονες στον ιστότοπο bioRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.
ΗΠΑ: 24 υποψήφια φάρμακαΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Νέβαν Κρόγκαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, εντόπισαν 24 υποψήφια φάρμακα για το νέο κορονοϊό, τα οποία ήδη είναι εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη θεραπεία του καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 (ουσία μετφορμίνη), αλλά και απρόσμενων παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια (αντιψυχωσική ουσία αλοπεριδόλη). Κάποια άλλα υποψήφια και μη εγκεκριμένα ακόμη φάρμακα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές ή σε πρώιμο στάδιο, όπως ουσίες κατά των παρασίτων.
CureVac: Tο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι σύντομα έτοιμο για δοκιμήΗ γερμανική CureVac, η οποία πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως και 80 εκατομμύρια ευρώ, αισιοδοξεί ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ η παραγωγή είναι ήδη σε εξέλιξη», σύμφωνα με συνέντευξη του επικεφαλής της εταιρίας βιοτεχνολογίας, Τίμπιγκεν Φραντς Βέρνερ Χάας στο περιοδικό «WirtschaftsWoche».
Την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, η 43χρονη Jennifer Haller, πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο υγιές άτομο που εμβολιάστηκε πειραματικά, κατά τις πρώτες κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
First human vaccine trial for #Coronavirus takes place in the US. pic.twitter.com/4UsfrbrVkg
— Coronavirus Updates (@Covid19depot) March 17, 2020
Η Κίνα άρχισε την πρώτη της κλινική δοκιμή εμβολίου, με 108 εθελοντές, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times. Οι εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, κατάγονται όλοι από την πόλη Γουχάν.
Σε καραντίνα ο πλανήτης-Αποκλεισμένοι 1 δισ. πολίτες (video)www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Mπορεί το ξίδι ή το αλκοόλ να τον σκοτώσουν;
- Κρούσματα κορωνοϊού: 17 οι νεκροί - Κατέληξε 78χρονος στο Σωτηρία
- Πώς στέλνουμε το SMS, τι γράφουμε, τι μας απαντούν, για να μετακινηθούμε
- Θετικός στον κορονοϊό ο Γιάννης Πρετεντέρης
- Κοροναϊός : Δωρεάν πάγιο σε όλους και έκπτωση 8% στους ευάλωτους φέρνει η ΔΕΗ
- Κορονοϊός: Εξέπνευσε 64χρονος στο νοσοκομείο Ρίου – 16 οι νεκροί στην Ελλάδα
- Μεθυσμένος Άγγλος «έσπασε» την καραντίνα και συνελήφθη στη Βούλα
- Reuters: Η Ελλάδα είχε την γρηγορότερη αντίδραση από τις άλλες χώρες
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε το σπίτι του σε «ζούγκλα», με χιλιάδες ψάρια και φυτά (Photos/Video)
- Κορωνοϊός: Σε καραντίνα ο γιος της Τατιάνας Στεφανίδου και του Νίκου Ευαγγελάτου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Αντιδρούν οι ιδιώτες γιατροί για την εξαίρεσή τους από τις ευεργετικές διατάξεις
- Covid-19-ΠΟΥ: Ξεκινά η μεγάλη παγκόσμια κλινική δοκιμή- Συντονίστηκαν 7 ευρωπαϊκές χώρες
- «Πρωινή διαδρομή στην επικαιρότητα Πελοποννήσου»
- Κομοτηνή: Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρόν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία
- Αλέκος Τσαπέκος, πρόεδρος Φ. Σ. Ροδόπης: θα ξεπεράσουμε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη και η ιστορία αυτή θα είναι μια απλή ανάμνηση
- Κέρκυρα: Επέκταση των μέτρων στήριξης ζητούν οι λογιστές
- Συνέντευξη στην ΕΡΤ Φλώρινας του Ιταλού καθηγητή Emilio Giazzi για τη κατάσταση στην Ιταλία-Μήνυμα στους Έλληνες
- Να συμβάλλουν στο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού καλεί τους ιδιώτες γιατρούς ο δήμαρχος Κω
- Κορονοϊός: Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας
- «Σ’ αυτόν τον πόλεμο χρειάζονται όπλα, σφαίρες και στρατιώτες» διαμηνύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέρου
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Covid-19-ΠΟΥ: Ξεκινά η μεγάλη παγκόσμια κλινική δοκιμή- Συντονίστηκαν 7 ευρωπαϊκές χώρες
- «Σ’ αυτόν τον πόλεμο χρειάζονται όπλα, σφαίρες και στρατιώτες» διαμηνύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέρου
- Κορονοϊός: Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας
- Αλέκος Τσαπέκος, πρόεδρος Φ. Σ. Ροδόπης: θα ξεπεράσουμε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη και η ιστορία αυτή θα είναι μια απλή ανάμνηση
- Να συμβάλλουν στο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού καλεί τους ιδιώτες γιατρούς ο δήμαρχος Κω
- Συνέντευξη στην ΕΡΤ Φλώρινας του Ιταλού καθηγητή Emilio Giazzi για τη κατάσταση στην Ιταλία-Μήνυμα στους Έλληνες
- Κέρκυρα: Οι προτάσεις της δημάρχου Μ. Υδραίου για την ενίσχυση των δήμων
- COVID 19: Ο τρόπος λειτουργίας της αυτοδιοίκησης
- Αντιδρούν οι ιδιώτες γιατροί για την εξαίρεσή τους από τις ευεργετικές διατάξεις
- Κραυγή αγωνίας για τις αεροδιακομιδές πιθανών κρουσμάτων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΟΠΕΚΑ: Έρχεται η «μέγα-πληρωμή»: Πότε θα καταβληθούν 9 επιδόματα
- Τα πολύ …«ιδιαίτερα» Ελληνικά του Γιάννη Βρούτση όταν μιλά για πρόστιμα
- Νέο υποχρεωτικό ωράριο για τα φαρμακεία
- Κίνα: 39 νέα κρούσματα, όλα «εισαγόμενα» - Εννέα νέοι θάνατοι
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Τεχνικά προβλήματα καθυστερούν την έναρξη της συνεδρίασης
- Κορονοϊός φαρμακεία: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας [vid]
- ΔΕΗ: Έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης
- Σε κατοίκους της Γουχάν η κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του κορονοϊού
- Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F16 - Πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους
- Νίκος Βέρτης και Amir στο «Si on n’aime qu’une fois» - «Η Λέξη Σ’ Αγαπώ» (βίντεο)