DIY μουσικά όργανα: κατασκευάζω και χακάρω στη Στέγη

09:03 18/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλεί καλλιτέχνες, μουσικούς, ηχολήπτες, σχεδιαστές και προγραμματιστές σε έναν τριήμερο χακαθώνιο για τη συλλογική δημιουργία καινούργιων οργάνων και ήχων και την εξερεύνηση νέων τρόπων δημιουργίας μουσικής.

Εικονική πραγματικότητα-έρευνα και εφαρμογές στην Ελλάδα σήμερα

Ποια είναι η σχέση σου με τα DIY μουσικά όργανα, τους αισθητήρες

και τους ελεγκτές τους; Αυτό είναι ένα εργαστήριο για μουσικούς και επίδοξους χάκερ, ανεξάρτητα από τις δεξιότητες, την κατάρτιση και τη σχέση τους με την τεχνολογία. Αιτήσεις έως 20 Δεκεμβρίου.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα ως περιβάλλον πειραματισμού;

Μπορεί να δημιουργηθεί ένα εκφραστικό περιβάλλον για την περφόρμανς ηλεκτρονικής μουσικής;

Ποια η σημασία των (ανθρώπινων) δικτύων και της αποκεντρωμένης γνώσης σε σχέση με την τεχνολογία;

Τι γνώμη έχετε για τα DIY μουσικά όργανα, τους αισθητήρες, τα controllers;

Αυτό το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς και επίδοξους χάκερ όλων των επιπέδων και των τομέων, είτε χρησιμοποιούν τεχνολογία είτε όχι.

Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν νέα όργανα, να φτιάξουν τις δικές τους συνθέσεις και να ανακαλύψουν νέους τρόπους δημιουργίας μουσικής, θορύβου και ήχου. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στο κοινό την τελευταία μέρα με μια ανοιχτή περφόρμανς των συμμετεχόντων.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Απαιτείται πλήρης παρακολούθηση και τις τρεις μέρες.

Συμπληρώστε την αίτησή σας εδώ ως την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, στις 12:00.
Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Οι αιτούντες θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους ως τις 5 Ιανουαρίου του 2019.

Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα λάβουν πιο λεπτομερείς οδηγίες στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης είναι μουσικός, απόφοιτος MMus του Conservatorium van Amsterdam, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλεκτρονικής και noise μουσικής. Εστιάζει στην υφή του ήχου και του θορύβου και εξερευνά τα όρια του ελέγχου, με επίκεντρο τη φόρμα. Ο εκπαιδευτικός του στόχος είναι να παρέχει γνώση στον προγραμματισμό πολυμέσων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες από διάφορα πεδία ενασχόλησης, καθώς και με ομάδες, είτε πολυτομεακές είτε αποκλειστικά μουσικές.

Ο Ενρίκο Μπερτέλι γράφει για τη σταδιοδρομία του: «Όλα άρχισαν στη Βενετία το 2003, μετά τις πρώτες μου εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Πήρα καλούς βαθμούς και έκανα μια αίτηση στο Erasmus, οπότε και μετακόμισα στην Ουαλία. Επέστρεψα για ένα BA στη Μουσική, τον Κινηματογράφο και το Θέατρο, καθώς και για ένα πτυχίο Κρουστών στο Ωδείο, προτού παραδοθώ ξανά στον κρύο καιρό της Ουαλίας για ένα MA στις σπουδές Περφόρμανς. Λίγο αργότερα έκανα το διδακτορικό μου στο Γιορκ, πάνω στην περφόρμανς και την ηλεκτρονική μουσική, κι έπειτα φόρτωσα το αυτοκίνητό μου και πήγα στο Λονδίνο. Κάποια στιγμή, ενώ βρισκόμουν στο Μπέλφαστ και παράγγελνα μια πίτσα, ήρθε ένα μέιλ για μια επιχορήγηση που γέννησε την ιδέα της Conductive Music. Πλέον, συνεργαζόμαστε με πάνω από 70 σχολεία και 4.000 μαθητές κάθε χρόνο. Είμαι ευτυχής που έχω εκπροσωπήσει το πρότζεκτ μας σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια, στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την ηπειρωτική Ευρώπη. Οι λέξεις-κλειδιά στο μανιφέστο μας είναι Maker Movement, Open Source, Legacy, Μουσική Τεχνολογία και STEAM, χάρη στα οποία διαλύουμε, καταστρέφουμε, μεταμορφώνουμε και ξαναφτιάχνουμε οποιοδήποτε αντικείμενο τέχνης ή τεχνολογίας πέφτει στα χέρια μας.»

Ο Τζον Ρίτσαρντς εξερευνά την ιδέα των Dirty Electronics, που εστιάζει στις κοινές εμπειρίες, την τελετουργία, τις κινήσεις, τα αγγίγματα και την κοινωνική διάδραση. Το κύριο ενδιαφέρον του είναι οι ομαδικές παραστάσεις ηλεκτρονικής μουσικής και τα DIY ηλεκτρονικά, καθώς και η ιδέα της δημιουργίας μουσικής στην ηλεκτρονική. Η δουλειά του Τζον Ρίτσαρντς κινείται στα όρια ανάμεσα στην περφόρμανς, τα ηλεκτρονικά και τη γραφιστική και άπτεται πολλών τομέων, ενώ έχει κοινωνικοπολιτική διάσταση.

Ο Μαξ Γουεϊνράιτ είναι δημιουργός πειραματικής ηλεκτρονικής και ακουστικής μουσικής, που περιλαμβάνει ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, προσαρμοσμένο σε περίπλοκα συστήματα, με την κατασκευή και τη χρήση ασυνήθιστων οργάνων. Ο Μαξ Γουεϊνράιτ παρουσιάζει σόλο και συνεργατικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις, ηχητικά γλυπτά, ραδιοφωνικές εκπομπές, συνθέσεις δωματίου, βίντεο κ.ά. Καλλιτεχνικά, τον ενδιαφέρουν οι καταστάσεις ροής και η παραγωγή ήχου από άχρηστα ή χαλασμένα αντικείμενα. Του αρέσει να εμπλέκει το κοινό και τα πράγματα σε συζήτηση, να δημιουργεί όργανα, να ανταλλάσσει, να δωρίζει και να λαμβάνει αντικείμενα και να τα χρησιμοποιεί για περφόρμανς.

Η Τίνα Ντόλιντσεκ είναι παραγωγός τέχνης νέων μέσων, επιμελήτρια και συντονίστρια εκπαίδευσης, που ζει στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Έχει γράψει σε διάφορα Μέσα της Σλοβενίας (Radio Student, Tribuna, Delo), για πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, την τέχνη νέων μέσων και την τεχνολογία, ενώ έχει αρθρογραφήσει στο portal Culture.si και στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια πολιτισμού της Σλοβενίας. Η Τίνα Ντόλιντσεκ από το 2013 έως το 2018 υπήρξε παραγωγός, επιμελήτρια και επικεφαλής συντονίστρια εκπαίδευσης και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στο Ljudmila, Art and Science Laboratory. Στο διάστημα αυτό οργάνωσε και επιμελήθηκε περισσότερες από 70 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ, εργαστήρια, οπτικοακουστικές παραστάσεις και ξεκίνησε διάφορες DIY κοινότητες και πλατφόρμες. Το 2015 ξεκίνησε μια πλατφόρμα τέχνης, τεχνολογίας και έρευνας ή, αλλιώς, μια «καλοκαιρινή κατασκήνωση hacking», το PIF camp, το οποίο διευθύνει έκτοτε. Ως μέλος της πειραματικής οπτικοακουστικής ομάδας Theremidi Orchestra, συμμετείχε σε περισσότερες από 50 εκδηλώσεις, διοργάνωσε πολλά εργαστήρια σχετικά με την κατασκευή DIY πειραματικών οργάνων και εμφανίστηκε σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Εκθεσιακός Χώρος -1

Πρόγραμμα

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου

18:00-21:00| Καλωσόρισμα και σύντομες παρουσιάσεις από τους μέντορες

Σάββατο 12 Ιανουαρίου

10:00-22:00 | Κατασκευή & Hacking με τους μέντορες

Κυριακή 13 Ιανουαρίου

10:00-17:00 | Κατασκευή, Hacking, Σύνθεση

17:00-19:00 | Ανοιχτή περφόρμανς

Συντελεστές

Οι Μέντορες: Enrico Bertelli (Ηνωμένο Βασίλειο), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης (Ελλάδα), Tina Dolinšek (Σλοβενία), John Richards (Ηνωμένο Βασίλειο, De Montfort University), Max Wainwright (Ηνωμένο Βασίλειο) και Tara Pattenden (Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με το Music Hackspace).

Οργάνωση: Ντόρα Βουγιούκα, Ηρακλής Παπαθεοδώρου

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Απαιτείται πλήρης παρακολούθηση και για τις τρεις μέρες.

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ (καταβάλλεται μετά την επιβεβαίωση συμμετοχής)

Το κόστος περιλαμβάνει βασικό εξοπλισμό και υλικά για την κατασκευή των οργάνων καθώς και ποτό και φαγητό για το διήμερο.

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και η επιλογή θα γίνει με βάση το κίνητρο που θα συμπληρώσετε στην αίτησή σας εδώ έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018, 12:00.

www.sgt.gr/gre/SPG2230/

www.ert.gr

Keywords
diy, μουσικα οργανα, diy, οργανα, χονγκ κονγκ, ωναση, ελλαδα, νέα, συμμετοχή, amsterdam, noise, erasmus, θεατρο, ηλεκτρονική, πιτσα, music, σχολεια, ιαπωνια, ρωσία, steam, μαξ, radio, culture, art, science, hacking, orchestra, ηπα, tina, σλοβενία, john, max, ηρακλης, δραση, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γόνδολες της Βενετίας, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, ξανα, αποτελεσματα, βιντεο, ρωσία, ηλεκτρονική, αιτηση, αυτοκινητο, βενετια, γνωμη, γνωση, δουλεια, εγκυκλοπαιδεια, ηπα, λονδινο, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, music, αιτησεις, φαγητο, γινει, διαστημα, διδακτορικο, διημερο, ευκαιρια, ευρω, εκθεσεις, εξετασεις, ερευνα, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνη, τεχνολογια, χακερ, ιδεα, ηχητικα, μειλ, λιουμπλιανα, μαξ, ντορα, ουαλια, ορια, πεδια, πεμπτη, περιβαλλον, πλατφορμες, πτυχιο, συζητηση, συμμετοχή, τριημερο, φεστιβαλ, φορμα, χονγκ κονγκ, ωδειο, amsterdam, art, culture, εκπομπες, erasmus, john, hacking, ηλεκτρονικα, λεξεις, max, noise, ομαδες, orchestra, ποτο, science, steam, tina, θεματα, υλικα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα