Diabrotika στα καλαμπόκια της Ελασσόνας

15:38 2/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην καλλιέργεια καλαμποκιού στην επαρχία Ελασσόνας και ειδικότερα στα χωριά του πρώην Δήμου Λιβαδίου μετά από την έντονη φετινή εμφάνιση του εντόμου Diabrotica, το οποίο κατατρώγει τη ρίζα του καλαμποκιού και στη συνέχεια τα άνθη και τα φύλλα του.

Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους εχθρούς του καλαμποκιού, που για φέτος κάνει την εμφάνιση του

στην περιοχή της Ελασσόνας. Ανάλογο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί στην περιοχή του Ομολίου και του Στομίου όπου αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Π.Ε. Λάρισας.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Λάρισας ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Σταυρίδης « συνεργάστηκε με τους παραγωγούς και καταφέραμε να απαλλαγούν από το έντομο τα χωράφια της περιοχής. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να απαλλαγείς από το έντομο είναι η αμειψισπορά – δηλαδή, αλλαγή καλλιέργειας, προκειμένου το έντομο να χαθεί από τα χωράφια και να ηρεμήσει η γη. Αυτό έκαναν οι παραγωγοί του Στομίου και του Ομολίου και το ίδιο συνιστούμε και στους παραγωγούς της Ελασσόνας».

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη «το έντομο προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο. Έχει μια γενιά/έτος. Η ζημιά που προκαλεί στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχτούν καλά και πλαγιάζουν. Με την εκκόλαψη των αυγών στο έδαφος (Απρίλιο-Μάιο), οι νεαρές προνύμφες προσελκύονται από τις ρίζες του αναπτυσσόμενου αραβόσιτου και τις προσβάλλουν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προσβολής εντοπίζονται στις περιοχές που ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια. Οι προνύμφες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης στο έδαφος. Τα ενήλικα όμως πετούν προς εύρεση κατάλληλης καλλιέργειας και μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις».

Να σημειωθεί ότι ακόμη και οι ψεκασμοί δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν το έντομο Diabrotica, το οποίο τη μια χρονιά μπορεί να μην έχει μεγάλο πληθυσμό, και την επόμενη να πολλαπλασιαστεί ξαφνικά.

Όπως επισημαίνει τέλος, «από την εμπειρία που έχουμε και στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαμε μικρό πληθυσμό, την επόμενη χρονιά έχουμε έξαρση. Είναι στη διαδικασία αναπαραγωγής του εντόμου, οι πληθυσμοί του να γίνονται ξαφνικά μεγάλοι και από χρονιά σε χρονιά έχουμε πολλαπλάσια μεγέθη. Να πούμε ότι φέτος ήταν μια ήπια προσβολή, ενώ αν δεν προσέξουμε και δεν κάνουμε αμειψισπορά, του χρόνου θα είναι ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα.»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα