Drones για τη διάσωση απειλούμενων ειδών στην Αυστραλία

18:13 14/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έκαψαν περίπου το ένα τέταρτο του καλύτερου βιότοπου κοάλα της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Πολλά ζώα πέθαναν ή κινδύνεψαν να πεθάνουν, ενώ πολλά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και συγκεκριμένα, τα κοάλα. Συγκεκριμένα, στο βόρειο μέρος της πολιτείας, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκε περίπου το 30% των κοάλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους πληθυσμούς των κοάλα που έχουν επιβιώσει, σε καμένες και μη, περιοχές, θα βοηθήσει στη διάσωσή τους.

Προς το παρόν, είναι δύσκολο να υπάρξουν

ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό των κοάλα στην περιοχή. Μια κοινοβουλευτική έρευνα της πολιτείας για τους πληθυσμούς κοάλα την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι οι πυρκαγιές και η γενική μείωση του πληθυσμού τους, σήμαινε ότι η τρέχουσα εκτίμηση των 36.000 κοάλα στην πολιτεία, ήταν αναξιόπιστη.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, τα άγρια κοάλα στην πολιτεία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν έως το 2050 και πρότεινε την χρήση drone, μεταξύ άλλων μεθόδων ανίχνευσης, στις επόμενες πυρκαγιές.



Ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αυστραλία, ανέπτυξε ένα πρωτόκολλο για τον εντοπισμό κοάλα και άλλων απειλούμενων ειδών, χρησιμοποιώντας drones που είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες. Τα drones είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών για να αξιολογήσουν τη ζημιά και να βοηθήσουν τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους να εντοπίσουν τα παγιδευμένα κοάλα. Η ιδιαιτερότητα αυτού του πρωτοκόλλου είναι ότι επιτρέπει την αναζήτηση τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, η συσκευή καταγράφει βίντεο, συλλέγει δεδομένα GPS και λαμβάνει λεπτομερείς εικόνες. Εάν εντοπιστεί κάποιο κοάλα, ένας έλεγχος πραγματοποιείται από έναν παρατηρητή εδάφους.

Η χρήση θερμικών drones είναι μια πιο αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος. Με την παραδοσιακή μέθοδο, δηλαδή με τα πόδια, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν ένα κοάλα κάθε επτά ώρες, ενώ το drone εντοπίζει ένα κοάλα κάθε δύο ώρες. Εκτός από τα κοάλα τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη εντόπισαν και άλλα ζώα καθώς και πουλιά.

Η χρήση των drones όμως, δεν πρέπει να γίνεται σε μια περιοχή που έχει καεί πρόσφατα. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν μερικές εβδομάδες ή μήνες μετά τις πυρκαγιές.

ΠΗΓΗ: 20minutes, TheConversation

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα