ESA: Και η Ελλάδα στην πιθανή ζώνη πτώσης Κινέζικου διαστημικού σταθμού

13:02 5/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο διάστημα μεταξύ 24 Μαρτίου και 19 Απριλίου αναμένεται να πέσει στη Γη ο κινεζικός διαστημικός σταθμός – πειραματικό διαστημικό εργαστήριο «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ακρίβεια το πού ακριβώς θα πέσει ο διαστημικός σταθμός, μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 8,5 τόνων. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι θα βυθιστεί στη θάλασσα, ενώ η ζώνη της πτώσης του είναι ιδιαίτερα

μεγάλη και η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε αυτήν, σύμφωνα με σχετική αναφορά της ESA.

Σε σχετικό ιστολόγιο (Blog), οι υπεύθυνοι του Γραφείου Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA, αναφέρουν τις τελευταίες εκτιμήσεις για τον χρόνο και την περιοχή πτώσης του «Τιανγκόνγκ-1» και σημειώνεται ότι «η επανείσοδος του διαστημικού σταθμού (στην ατμόσφαιρα) θα λάβει χώρα οπουδήποτε σε γεωγραφικό πλάτος ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια (π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα κ.α.)».

«Περιοχές εκτός αυτών των γεωγραφικών πλατών μπορούν να αποκλεισθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει ακριβής εκτίμηση από την ESA για τον χρόνο και την τοποθεσία (της πτώσης)», σημειώνεται στη σχετική αναφορά.

Μόνο μια μέρα πριν από την ημερομηνία πτώσης του σταθμού θα μπορούσε η ESA να προχωρήσει σε μια καλύτερη πρόβλεψη για το συμβάν όμως και αυτή δεν θα είναι απόλυτα ακριβής, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες της ESΑ εκτιμούν ότι ο σταθμός είναι πιθανότερο να πέσει κοντά σε ένα από τα δύο όρια της ζώνης, δηλαδή είτε πιο κοντά στις 43 μοίρες βόρεια είτε πιο κοντά στις 43 μοίρες νότια. Η χώρα μας είναι κοντύτερα στο άνω άκρο της εκτιμόμενης ζώνης πτώσης.

Από τις προβλέψεις βάσει στοιχείων συμπεραίνεται ότι, μεγάλο μέρος τους σταθμού θα καεί ενώ θα διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρα. Ωστόσο εκτιμάται ότι ορισμένα κομμάτια του θα πέσουν στη Γη και θα διασκορπιστούν σε διαφορετικά σημεία (απόστασης έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους). Το γεγονός δεν θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους, αναφέρουν οι επιστήμονες, καθώς η πιθανότητα κάποιο κομμάτι του διαστημικού σταθμού να πέσει στο κεφάλι κάποιου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό μέσα σε ένα έτος ή μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί από κεραυνό δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος.

Αρχικά, οι Κινέζοι προγραμμάτιζαν μια ελεγχόμενη πτώση του σταθμού στο τέλος της ζωής του, κάπου στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όμως τον Μάρτιο του 2016 έγινε γνωστό ότι ο σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί και έκτοτε ήταν αδύνατο να ελεγχθεί.

Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 με σκοπό να βοηθήσει στην απόκτηση τεχνογνωσίας για την κατασκευή και λειτουργία ενός μεγαλύτερου επανδρωμένου κινέζικου διαστημικού σταθμό, όπως έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του 2020.

Τον «Τιανγκόνγκ-1» κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: Η πρώτη το 2011 ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou. Ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: ESA/ CMSA

Keywords
Τυχαία Θέματα