G7: Ανάκαμψη της οικονομίας μετά τον κορονοϊό με ενίσχυση των ευάλωτων χωρών

20:29 19/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πανδημία και οι συνέπειες της κυριάρχησαν στην ατζέντα της βρετανικής προεδρίας των G7. Οι επτά ισχυρότερες οικονομίες με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκή Ένωσης διαβουλεύτηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Μπόρις Τζόνσον άνοιξε τη συνεδρίαση με το σύνθημα για “καλύτερη επανοικοδόμηση” μετά την πανδημία. Χαιρέτισε τον αμερικανό πρόεδρο για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα και είπε ότι η “πράσινη τεχνολογία” είναι κρίσιμη για την δημιουργία

νέων θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι G7 συμφώνησαν να συνεργαστούν για να «νικήσουν την COVID-19 και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον” αλλά και να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις και τις αξίες των οικονομιών και των κοινωνιών τους, ώστε μέσω συνεργασιών, το 2021 να αποτελέσει έτος ανάκαμψης της οικονομίας, και της προώθησης της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και του πλανήτη.

Οι ηγέτες Μπόρις Τζόνσον (Ηνωμένο Βασίλειο), Τζο Μπάιντεν (ΗΠΑ), Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία), Άνγκελα Μέρκελ (Γερμανία), Μάριο Ντράγκι (Ιταλία), Yoshihide Suga (Ιαπωνία) και Τζαστίν Τριντό (Καναδάς), μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν στην ενίσχυση των προγραμμάτων για τα εμβόλια με συνολικά 7,5 δις δολάρια.

Οι 7 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη δεσμεύτηκαν ότι θα υποστηρίζουν τον ηγετικό και συντονιστικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)
με στόχο:
1) την ανάπτυξη εμβολίων,
2) την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας,
3) την βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών, (πχ για μεταλλάξεις) και,
4) τις διαφανείς πρακτικές.

Οι επτά κάλεσαν και την ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών καθώς και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεργαστούν για την αύξηση της υποστήριξης στο ACT-A (Πρόσβαση στην Προώθηση Εργαλείων Εναντίον του COVID-19), συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών σε εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ μέσω της COVAX.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση των 7 μετά την επέλαση την καταστροφικής πανδημίας αλλά και της εύρεσης των εμβολίων διαπιστώθηκε ότι ο κόσμος χρειάζεται ισχυρότερες άμυνες ενάντια στους μελλοντικούς κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να προωθήσουν την προσέγγιση για “Μία Υγεία” (“One Health”) στην αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας αλλά και την πιθανότητα για μία Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη.

Η ενίσχυση των οικονομιών για την ανάκαμψη από την πανδημία θα συνεχιστεί όχι μόνο για τους συμμετέχοντες αλλά και και τις ευάλωτες χώρες εξασφαλίζοντας την “πλήρη και διαφανή εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για την Αναστολή της Υπηρεσίας Χρέους και του Κοινού Πλαισίου. Ενδιαφέρον έχει επίσης η δέσμευση τους στην εύρεση μίας συναινετικής λύσης για την διεθνή φορολογία έως τα μέσα του 2021 στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή οι επτά πλουσιότερες οικονομίες συμφώνησαν να θέσουν στο επίκεντρο των σχεδίων τους την αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητα σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού, ώστε να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών έως το μηδέν το αργότερο το 2050, με παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς αυτόν τον στόχο.

Τέλος, οι επτά συνυπέγραψαν “την υπεράσπιση των ανοιχτών οικονομιών και κοινωνιών, την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανθεκτικότητας, την αξιοποίηση της ψηφιακής οικονομίας με ελεύθερη ροή δεδομένων και τη συνεργασία για ένα εκσυγχρονισμένο, πιο ελεύθερο και δίκαιο, πολυμερές εμπορικό σύστημα”, “με έναν αναμορφωμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο κέντρο του”.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα