H κρίση χτύπησε την ερασιτεχνική αστρονομία (video)

18:06 5/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι απλοί άνθρωποι συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τους πλανήτες και τα αστέρια στον ουρανό αλλά η πολυετής οικονομική κρίση άφησε το αποτύπωμά της στην ερασιτεχνική αστρονομία καθώς μειώθηκε ο αριθμός εκείνων που πηγαίνουν σε δραστηριότητες που έχουν κόστος, π.χ. εξορμήσεις στα βουνά για οπτικές παρατηρήσεις, ενώ έκλεισαν τα καταστήματα που πουλούσαν ακριβά τηλεσκόπια, κάμερες. Εμπόδια βάζει επίσης το εκπαιδευτικό σύστημα καθώς δεν ενσωματώνει το μάθημα της αστρονομίας τονίζουν άνθρωποι του χώρου. Σε αντίθεση με την Ελλάδα,

η Πορτογαλία κατάφερε να παράγει μικρά τηλεσκόπια και κάμερες που είναι διεθνώς ανταγωνιστικά την ίδια περίοδο. Ποιά είναι η ιστορία του τηλεσκοπίου της Πεντέλης.

Ρεπορτάζ-συνεντεύξεις: Δημ. Κοντογιάννης

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Αρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τονίζει ότι το ενδιαφέρον των απλών ανθρώπων για την αστρονομία παραμένει ισχυρό αλλά οικονομικοί και άλλοι λόγοι εμποδίζουν αρκετούς να ασχοληθούν με το χόμπι τους.

Οπως εξηγεί «κάποτε στην Αθηνα, στην Αττική, υπήρχαν 2-3 καταστήματα που πουλούσαν ακριβό εξοπλισμό όπως τηλεσκόπια, κάμερες. Σήμερα, επειδή έχουν κλείσει, μπορεί κανείς να βρει τηλεσκόπια μέσω eshop, δηλαδή να παραγγείλει ένα μικρό, παιδικό τηλεσκόπιο για να δει τα δαχτυλίδια του Κρόνου, τις ζώνες του Δια και τους δορυφόρους του. Μεγάλο εξοπλισμό δεν είναι δυνατόν ο ερασιτέχνης αστρονόμος να δει από κοντά.«.

Ο κ. Μυλωνάς επισημαίνει επίσης ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. «…η σημερινή γενιά δεν διδάσκεται πλέον αστρονομία και κοσμογραφία όπως εμείς παλαιότερα. Αυτό σημαίνει ότι η αστρονομία είναι έξω απο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ένας άνθρωπος που δεν ξέρει αστρονομία και κοσμογραφία δεν ξέρει που βρίσκεται και τι είναι όλα αυτά πάνω απο το κεφάλι του στον έναστρο ουρανό. Αρα μονο οι άνθρωποι που ξέρουν αγγλικά μπορούν μέσω του διαδικτύου να μαθαίνουν τα βασικά, στοιχειώδη πράγματα για την αστρονομία και είναι δυσάρεστο. Ελπίζουμε στο μέλλον να γίνει κάτι και μέσω του παιδαγωγικού ινστιτούτου να έρθει το μάθημα της αστρονομίας στα σχολεία

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πορτογαλία που γνώρισε επίσης την ύφεση, έχει καταφέρει να μπει δυναμικά στη βιομηχανική παραγωγή μικρών τηλεσκοπίων και καμερών που βάζουμε πίσω απο τα τηλεσκόπια για να παίρνουμε εικόνες στους υπολογιστές τα τελευταία 7-8 χρόνια και αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, τονίζει.

Στο βίντεο, ο κ. Μυλωνάς αναφέρεται επίσης στην ιστορία του τηλεσκοπίου στο αστεροσκοπείο της Πεντέλης, χαρακτηρίζοντάς το «κειμήλιο για την Ελλάδα μας«.

Οπως αναφέρει, «το τηλεσκόπιο ήταν ένα όραμα ενός πλούσιου ανθρώπου που βρισκόταν στο Λονδίνο πριν 150 χρόνια, δηλαδή το 1869, ονόματι Νιούαλ» ο οποίος παρήγγειλε το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο εκείνη την εποχή.

«….μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το δώρησε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Αργότερα, το 1956 το βρετανικό κράτος αποφάσισε να το χαρίσει σε όποιον το ήθελε. Το μάθαμε στην Ελλάδα, αποδεχθήκαμε την προσφορά τους και σε κομμάτια το μεταφέραμε εδώ…μέχρι την δεκαετία του 1980 ήταν το μεγαλύτερο όργανο στην Ελλάδα… σήμερα το χρησιμοποιούμε σήμερα εδω στο κέντρο επισκεπτών Πεντέλης για να μπορούν να έρχονται μαθητές, γονείς, κοινό απο το Λεκανοπέδιο Αττικής και να παρατηρούμε τους πλανήτες.»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα