Home & 2084 – Ο Κινητήρας φιλοξενεί δύο ξεχωριστές παραστάσεις χορού

10:02 5/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Κινητήρας φιλοξενεί από τις 7 έως τις 30 Οκτωβρίου τις παραστάσεις χορού των δύο καλλιτεχνικών ομάδων που διακρίθηκαν στο In Progress Feedback Festival (IPFF) 2017: τα έργα Home από την ομάδα Almalibre.co της Αναστασίας Μπρουζιώτη και 2084 από την ομάδα A(r)CT της Ελένης Παπαϊωάννου και του Άλεξ Γκοτς.

Τα δύο έργα, ύστερα από την ισοψηφία που σημείωσαν στην πρώτη θέση με βάση το feedback του κοινού, παρουσιάζονται στον Κινητήρα στην τελική

τους μορφή σ’ ένα συναρπαστικό Double Bill.

Home – Almalibre.co

Tο έργο Home είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή The Embrace (The Loving) του Egon Schiele (1915-1917) και τις συλλογές Cοuple Paintings (1939-1959) και Social Realism (1928-1947) του Edward Hopper. Ο ρεαλισμός και η απλότητα του Hopper σε συνδυασμό με τις απομονωμένες φιγούρες του, ακόμα κι όταν τα πρόσωπα που ζωγραφίζει βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, σε αντίθεση με την έντονη ζωτικότητα των δύο φύλων στους πίνακες του Schiele, αποτυπώνουν δύο εντελώς αντίθετες ατμόσφαιρες, δύο διαφορετικούς κόσμους ανθρώπινης συνύπαρξης και επικοινωνίας. H Almalibre.co συνθέτει μέσω της κίνησης, του χώρου και των σωμάτων μια χορογραφία που μετατρέπεται σε ζωγραφικό πίνακα.

Χορογραφία: Αναστασία Μπρουζιώτη

Βοηθός χορογράφου: Σμαραλία Καρακώστα

Δραματουργία: Γιάννης Γιαννούλης-Αναστασία Μπρουζιώτη

Μουσική παραγωγή: Γιάννης Ρωμανός

Μουσική επιμέλεια: Almalibre.co

Φωτογραφίες: Χρήστος, Τζίμας, Ελένη Παπαϊωάννου

Χορεύουν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ματίνα Κοκολάκη, Aναστασία Μπρουζιώτη, Γιάννης Τσιγκρής

2084 – A(r)CT

Το 2084 είναι μια συνεργασία των performers Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς και του μουσικού Πάνου Χουντουλίδη. Αντλώντας στοιχεία από το 1984 του Τζορτζ Όργουελ, το 2084 βασίζεται στην ιδέα πως ο έρωτας μπορεί να αποτελέσει πράξη επαναστατική, αντιστασιακή και συχνά ριψοκίνδυνη. Δύο άνθρωποι που, πέρα από την αγάπη που μοιράζονται, αγαπούν και την ελευθερία. Και αντιστέκονται με σθένος στη συνεχή προσπάθεια μιας “ανώτερης” δύναμης να καταργήσει κάθε ίχνος διαπροσωπικής σχέσης, για να εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία πάνω τους. Το 2084 αντανακλά τον φόβο πως κάποια μέρα, ίσως, χάσουμε τη ικανότητα να νιώθουμε, να σκεφτόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τον ίδιο μας τον εαυτό, την αξιοπρέπειά μας, τους γύρω μας. Ίσως χάσουμε τον κόσμο που κάποτε ονειρευτήκαμε και ερωτευτήκαμε.


Χορεύουν: Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς

Μουσική σύνθεση: Πάνος Χουντουλίδης

Λίγα λόγια για τις ομάδες

Almalibre.co

Η ομάδα Almalibre.com δημιουργήθηκε από την Αναστασία Μπρουζιώτη το 2011. Έργα τους είναι: Wish (2012), A true story (2013), Moving Picture (2014), Race to grace (2015), Soul Mechanisms/ Journey in the sky (2016), Infinity room dear(2017), Ηome (2017). Για δύο από αυτά έχουν βραβευθεί από τον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας (Certamen Coreografico de Madrid) στη Μαδρίτη το 2013 και το 2015 αντίστοιχα (A true story, Race to grace). Έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το 2016 επιλέχθηκαν από το Φεστιβάλ Ισπανίας Red de Cielo abierto να περιοδεύσουν στη χώρα με το έργο Race to grace. To 2017 συμμετείχαν στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ιn Progress Feedback Festval 2017 του Κινητήρα με το έργο Home που διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο (βραβείο κοινού). Τον Νοέμβριο 2017 θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Echo Echo festival of Dance and Movement της Ιρλανδίας.

A(r)CT

Η ομάδα A(r)CT γεννήθηκε το 2014 πάνω στην ιδέα ότι ο χορός, όπως και όλες οι τέχνες, πρέπει να λειτουργεί ως μέσο κοινωνικής -και όχι μόνο- αλλαγής. Ο Άλεξ Γκοτς και η Ελένη Παπαϊωάννου είχαν την πρώτη τους συνεργασία στο πλαίσιο των σπουδών τους στο London Contemporary Dance School. Δημιουργούν έργα βασισμένα στον χορό και στο σωματικό θέατρο, installations και site-specific παραστάσεις. Έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Αγγλία και την Ελλάδα όπως το Αthens Video Dance Project Festival 2016 (Αθήνα), 1η και 2η Πλατφόρμα Σύχρονου Χορού του Θεάτρου ΠΚ (Αθήνα), 1ο Φεστιβάλ Χορού του Χοροχρόνου (Αθήνα), Resolution 2016 και Fringe Shorts 2015 στο The Place (Λονδίνο), 2ο Scratch Festival (Αθήνα), στο Broadway Theatre (Λονδίνο) κ.ά.

Ο Πάνος Χουντουλίδης είναι ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός με βάση το Λονδίνο. Συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Ελένη Παπαϊωάννου στη δημιουργία ενός μικρού μήκους video dance.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Από 7 έως 30 Οκτωβρίου

Σάββατο στις 21.30, Κυριακή & Δευτέρα στις 20.30

Στις 21 Οκτωβρίου, από τις 18.00 έως τις 20.00 θα πραγματοποιηθεί Master Class από τις ομάδες A(r)CT και Alma Libre για επαγγελματίες χορευτές. Αντί της παράστασης, θα ακολουθήσει συζήτηση ανοιχτή στο κοινό.

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 8 €

Ερεχθείου 22, Ακρόπολη

Τηλ.: 210 9248328

www.kinitiras.com | info@kinitiras.com

Keywords
Τυχαία Θέματα