Human Rights Watch: Να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα

08:10 25/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να μεταφέρουν πάραυτα σε κατάλληλες δομές στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα χιλιάδες αιτούντες άσυλο που παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, δηλώνει η Human Rights Watch.

Το προσωπικό της Human Rights Watch, βρέθηκε στη Λέσβο στις 12-13 Ιανουαρίου στο στο «hotspot» της Μόριας, μετά τις έντονες χιονοπτώσεις που είχαν σημειωθεί στις 9 Ιανουαρίου καταγράφοντας

τα ετοιμόρροπα αντίσκηνα στο κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων. «Όταν ήρθα εδώ, [οι αρχές] έστειλαν αυτούς που ήταν ευάλωτοι στα κοντέινερ και άλλους, σαν εμένα, στις σκηνές έξω», δήλωσε ο Αλαίν, ένας 32χρονος άνδρας από το Καμερούν. «Υπάρχουν άντρες αλλά και γυναίκες στις σκηνές. Με το χιόνι, νόμιζα ότι θα πέθαινα από το κρύο. Η σκηνή μου είχε καλυφθεί από χιόνι και δεν έβλεπες το εξωτερικό της».

Η Eva Cosse , ερευνήτρια για θέματα που αφορούν την Ελλάδα στη Human Rights Watch, δηλώνει πως «Οι αποτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης επέτειναν σε τεράστιο βαθμό την ταλαιπωρία των ανθρώπων που στοιβάζονται στα ελληνικά νησιά σε συνθήκες ολοένα και πιο απελπιστικές. Η Ελλάδα και η ΕΕ οφείλουν να θέσουν τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια –και την ασφάλεια– των αιτούντων άσυλο πάνω από τη “realpolitik”».

Στο πλαίσιο υλοποίησης συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, οι ελληνικές αρχές εγκαινίασαν μια πολιτική ανάσχεσης των ροών στα νησιά προκειμένου τα περισσότερα αιτήματα ασύλου να εξετάζονται βάσει ταχείας διαδικασίας στα σύνορα και να μπορεί η κυβέρνηση να επαναπροωθεί άτομα στην Τουρκία. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με πιέσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκράτηση των ατόμων στα νησιά «προκειμένου να αποφεύγονται οι δευτερογενείς μετακινήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη», έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες αιτούντες άσυλο, που κατέφτασαν μετά τον Μάρτιο, να τελούν υπό περιορισμό στα νησιά, όπου και παραμένουν συχνά επί μήνες σε τρισάθλιες συνθήκες όπου επικρατεί συνωστισμός, έως ότου εξεταστούν τα αιτήματά τους για την παροχή ασύλου.

Σύμφωνα με την Human Rights Watch, αυτή η πολιτική παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία. Τα άτομα που υποβάλλουν αίτημα ασύλου στα νησιά και αναμένουν την έκδοση απόφασης για διάστημα μεγαλύτερο των 28 ημερών δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στην τακτική διαδικασία χορήγησης ασύλου και, κατ’ επέκταση, να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παρότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά τη συγκράτηση των αιτούντων άσυλο στα νησιά, ευρωπαίοι και έλληνες αξιωματούχοι θεωρούν δικαιολογημένη αυτήν την πολιτική ανάσχεσης στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας. Ακόμη και στην περίπτωση που οι μεταφορές καθιστούσαν πιο περίπλοκες ενδεχόμενες επιστροφές στην Τουρκία, η καταδίκη ανθρώπων σε συνθήκες που απειλούν τη υγεία και την αξιοπρέπειά τους αποτελεί απαράδεκτη δικαιολογία, δήλωσε η Human Rights Watch.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την κράτηση χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε τόσο άσχημες συνθήκες στα ελληνικά νησιά», δήλωσε η κ. Cossé. «Η ταλαιπωρία τους δεν είναι μόνο αποτέλεσμα καθυστερήσεων στην προετοιμασία των εγκαταστάσεων ενόψει του χειμώνα, αλλά και εσκεμμένης άρνησης για τη μεταφορά περισσότερων ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις:

Πλοίο του ΠΝ στη Λέσβο για τους πρόσφυγες – Παγώνουν στη Μόρια (video)

Λέσβος: Στο αρματαγωγό επιβιβάστηκαν 62 μετανάστες

Δ. Αβραμόπουλος στη Μόρια: Η παρούσα κατάσταση δεν θα είναι μόνιμη (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα