Markit: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής μεταποίησης τον Απρίλιο

12:13 2/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα υποχώρησε ελαφρώς στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου, παραμένοντας ωστόσο σταθερός λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας τονίζει η IHS Markit σε ανακοίνωσή της για την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, η IHS Markit αναφέρει:

Οι νέες παραγγελίες από τους πελάτες

του εξωτερικού και του εσωτερικού αυξήθηκαν με ασθενέστερο ρυθμό, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε μικρότερες αυξήσεις της παραγωγής και της απασχόλησης. Η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν με οριακό ρυθμό. Παρόλ’ αυτά, η
επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε σε σύγκριση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας και πάλι τιμή-ρεκόρ στο πλαίσιο της έρευνας.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων επιταχύνθηκε παρά την ασθενέστερη άνοδο των μέσων τιμών εισροών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– κατέγραψε τιμή πάνω
από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, τον Απρίλιο. Κλείνοντας στις 52.9 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 55.0 μονάδες του Μαρτίου, ο δείκτης υπέδειξε σημαντικό ρυθμό
ανάπτυξης τον Απρίλιο, μολονότι ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ανάπτυξη ήταν ευρείας κλίμακας, ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε κάθε έναν από τους τρεις επιμέρους τομείς που εξετάζονται, και κυρίως στον τομέα παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών. H συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από την ένατη συνεχή αύξηση των νέων παραγγελιών. Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν και πάλι, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης των εξαγωγών σε επτά μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμοί αύξησης εξασθένησαν και στις δύο περιπτώσεις. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας μετριάστηκε ελαφρώς από την υψηλή τιμή-ρεκόρ του Μαρτίου. Παρόλ’ αυτά, ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.

Η εξασθενημένη ζήτηση των πελατών ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν την αγοραστική δραστηριότητα με ασθενέστερο ρυθμό τον Απρίλιο, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα των τεσσάρων μηνών συνεχούς αύξησης.

Η παραγωγή αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, μολονότι στον ασθενέστερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, δεδομένης της μικρότερης αύξησης της παραγωγικής ικανότητας. Η αύξηση ήταν ευρείας κλίμακας σε όλους του επιμέρους τομείς και κυρίως αναφέρθηκε από τους παραγωγούς ενδιάμεσων αγαθών. Παρά τη βραδύτερη αύξηση της παραγωγής, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών υποχώρησε για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Αντιθέτως, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με επιταχυνόμενο ρυθμό, μολονότι παρέμεινε αισθητά ασθενέστερος σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης του κόστους εισροών.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη εξακολούθησε να αυξάνεται, καταγράφοντας και πάλι υψηλή τιμή-ρεκόρ τον Απρίλιο, δεδομένου ότι οι ενισχυμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η έντονη ζήτηση από το εξωτερικό αναφέρθηκαν ως παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα