OΛΜΕ: «Όχι σε πιo αυστηρά κριτήτια στα ξενόγλωσσα τμήματα»

17:55 28/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε σχολιασμό της Υπουργικής Απόφασης του Υπ. Παιδείας, για την επιλογή 2ης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια, προχώρησε η ΟΛΜΕ.

Σύμφωνα με την εκτίμησή της, αυτό θα οδηγήσει σε «νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, του εξορθολογισμού και ευελιξίας του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ: «Οι ξενόγλωσσοι

εκπαιδευτικοί θα πρέπει κατά την Υ.Α. να επιδείξουν γι άλλη μια φορά την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα και θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας σε υπεράριθμα τμήματα σε 3,4 ακόμη και 5 σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιώντας δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης τμημάτων, προσωπικού και διδακτικών ωρών, προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και δημιουργεί νέο αριθμό πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Οι ρυθμίσεις αυτές υπακούουν σε λογικές εξοικονόμησης, οι οποίες πρέπει να αποκρουστούν από το εκπαιδευτικό κίνημα ως ξένες με το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και της παιδείας ως δημόσιου αγαθού.

Οι ρυθμίσεις αυτές, τέλος έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για ΚΠΓ εντός του σχολείου, και η ξενόγλωσση εκπαίδευση υποβαθμίζεται. Εντείνονται τα ταξικά πλέγματα και εξακολουθεί η γλωσσομάθεια να παραμείνει στα χέρια των φροντιστηρίων με οδυνηρές συνέπειες για τα φτωχά παιδιά που δε θα έχουν καν το δικαίωμα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν στο δημόσιο σχολείο».

Τα αιτήματα της ΟΛΜΕ είναι τα ακόλουθα:
-Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο.
-Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος.
-20 μαθητές στο τμήμα – 10 για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια.
-Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις.
LMEΚανένα παιδί να μην μείνει το Σεπτέμβρη χωρίς Δάσκαλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα