Parallel Quintet: modern jazz και ethnic αρμονίες στο καφέ Ζώγια

15:49 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα εξαιρετικό κουιντέτο τζαζ μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για μια ακόμη φορά όσοι βρεθούν στη Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54) το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στις 21.00. Η μοναδική εμφάνιση των Parallel Quintet που ήταν προγραμματισμένη για τη Μονή Λαζαριστών, μεταφέρεται στη ατμοσφαιρική Ζώγια για μια μοναδική εμφάνιση.

To Parallel Quintet ιδρύθηκε το 2015

στη Θεσσαλονίκη από τους Γιάννη Παυλίδη στην ηλεκτρική κιθάρα, Ευθύμη Τσακίρη στο άλτο σαξόφωνο, Λέανδρο Πασιά στο πιάνο, Αγαμέμνονα Μάρδα στο κοντραμπάσο και Γιώργο Κλουντζό-Χρυσίδη στα τύμπανα. Ο ήχος του Quintet κινείται σε modern jazz και ethnic αρμονίες και έχει εμφανείς επιρροές από τους Avishai Cohen Trio, Kurt Rosenwinkel, Aaron Parks, Dave Holland και Chris Potter.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις από τους δύο προσωπικούς δίσκους του Γιάννη Παυλίδη, Forever Lost και Μigration, συνθέσεις από τον προσωπικό δίσκο του Λέανδρου Πασιά, It’s Time to Go, καθώς και νέα κομμάτια τους.

Ο Γιάννης Παυλίδης έζησε στη Στοκχόλμη τα έτη 1981-1990 όπου σπούδασε μουσική με τους Josephine Baker, Grady Tate και Joe Farrell και αργότερα με τον Alvaro Is Rojas και τον Ola Bengtson (Διευθυντή του Jazz Τμήματος της Royal Swedish Academy of Music).
Τα έτη 1990-1994, έχοντας πάρει υποτροφία (Magna Cum Laude, Professional Performance Achievement Division Award), σπούδασε Κιθάρα στο Berklee College of Music με τον Jon Damian (καθηγητή των Bill Frisell, Wayne Krantz και Kurt Rosenwinkel). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους καθηγητές Rick Peckham, Hal Crook και Fred Lipsius (σαξοφωνίστα του jazz-rock συγκροτήματος Blood, Sweat & Tears), καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα με τον Jerry Bergonzi. Ξεκίνησε να δουλεύει επαγγελματικά το 1983. Από τότε έχει παίξει όλα τα είδη μουσικής (ποπ, ροκ, μπλουζ, τζαζ, ελληνική παραδοσιακή μουσική) σε Σουηδία, Η.Π.Α., Σερβία, Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία, με πολλές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, στην ελληνική τηλεόραση και σε διεθνή φεστιβάλ. Από το 2003 είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (Masters in Music Performance) του Leeds University, ενώ από το 2003 έως σήμερα διδάσκει με την ιδιότητα του principal lecturer στο Leeds College of Music. Έχει παίξει σε όλα τα μέρη της Αγγλίας και της Ελλάδας τα τελευταία δέκα χρόνια, συμμετέχοντας σε tour και ηχογραφήσεις σαν leader, με μουσικούς παγκοσμίου φήμης όπως οι David Liebman (2005, 2010), Adam Nussbaum (2007, 2010, 2011) και Greg Hutchinson (2015).

O Ευθύμης Τσακίρης ξεκίνησε να παίζει Σαξόφωνο στη Φιλαρμονική του Δήμου Βέροιας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα με τον Άρη Καραντάνη, τον David Lynch και στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα. Είναι Διπλωματούχος της Σχολής Jazz Le C.I.M. (École de Jazz et Musiques Actuelles) του Παρισιού, στις τάξεις των Jean-Claude Fohrenbach, Jean-Pierre Aupert, Xavier Cobo και Tito Puente και Διπλωματούχος Κλασικού Σαξόφωνου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Σαξοφώνου Ελλάδος, του Συλλόγου «Φίλοι της Jazz και Δημιουργικής Μουσικής», της Magic Road Big Band και του Κουαρτέτου Σαξοφώνων «Sax de Voyage». Αποτελεί ενεργό μέλος της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης και έχει την επιμέλεια της Φιλαρμονικής του Δήμου Ανθεμούντα.

Ο Λέανδρος Πασιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην ηλικία των 10 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με δάσκαλο τον κ.Τάσο Ματζάρη στο ωδείο Musicworkshop. Έχει μελετήσει όλα τα είδη της μοντέρνας μουσικής (Blues, Latin, Funk, Rock, RnB, Gospel, Pop, Ethnic κλπ.) αλλά κυρίως με έμφαση στην Jazz. Φοίτησε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου έκανε μαθήματα κλασσικής αρμονίας, ρυθμικού σολφέζ, μελωδικού σολφέζ και jazz αρμονίας. Σε ηλικία 18 ετών συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam στο τμήμα του jazz και κλασσικού πιάνο. Το καλοκαίρι του 2014 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην μουσικοθεατρική παράσταση «Up Όλα».

Ο κοντραμπασίστας Αγαμέμνων Μάρδας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε μουσική στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από μικρή ηλικία ενδιαφέρθηκε για την jazz και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό μουσικών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2010 συνεργάζεται με τη Γεωργία Συλλαίου. Έχει συμμετάσχει στο Cd Musica Lontana (2010), σε μουσική των Vincenzo Mastropirro και Σάκη Παπαδημητρίου.

Ο Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1991. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στα τύμπανα το 2001 στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2008 μετακόμισε στην Νίκαια της Γαλλίας για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Conservatoire de Nice. Παίζοντας σε διάφορες local bands αυτά τα χρόνια σε και με συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως: Nice Jazz Festiva, Jazz a Vienne, Nuits du Sud κλπ, είχε την τύχη να γνωρίσει τον αμερικανό ντράμερ Leon Parker με τον οποίο τα τελευταία δυο χρόνια ξεκίνησε μαθήματα γύρω από το drumset και το ρόλο που έχει σε διάφορα μουσικά ιδιώματα.

Η «άνοιξη ’17 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από τον Μάρτιο 2017 έως και τον Ιούνιο 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα