«Proteus»: Ένα υποβρύχιο ερευνητικό κέντρο με θερμοκήπιο

20:45 22/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ελβετός σχεδιαστής Υβ Μπεχάρ σχεδίασε ένα υποβρύχιο ερευνητικό κέντρο που το χαρακτηρίζει ως τον «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του ωκεανού», για το Κέντρο εκμάθησης ωκεανών Fabien Cousteau (Fabien Cousteau Ocean Learning Center), στα 18 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κοντά στο νησί Κουρασάο, στην Καραϊβική.

Ο υποβρύχιος σταθμός «Proteus» (Πρωτέας) θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 ερευνητές και δύτες, κάθε φορά. «Ο ερευνητικός σταθμός θα επιτρέψει την ανακάλυψη νέων ειδών, θα μας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική

αλλαγή επηρεάζει τον ωκεανό και θα επιτρέψει την εφαρμογή  προηγμένων τεχνολογιών για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, τις υδατοκαλλιέργειες και τη ρομποτική εξερεύνηση», εξηγεί ο Μπεχάρ.

«Έπρεπε να κατανοήσουμε τους περιορισμούς που έχει η κατασκευή μέσα στην θάλασσα και τις προκλήσεις που φέρνει μια διαβίωση σε μια υποβρύχια δομή», συνεχίζει ο Μπεχάρ.«Έπρεπε να λάβουμε υπόψη την κοινωνική απομόνωση, την υγρασία, την έλλειψη φωτός και άσκησης και έμαθα για αυτές τις προκλήσεις από τον Φαμπιέν Κουστώ, ο οποίος κατείχε το ρεκόρ ως το άτομο που έζησε τον περισσότερο χρόνο σε έναν υποβρύχιο βιότοπο».

Πράγματι, ο Φαμπιέν Κουστό, εγγονός του διάσημου Υβ Κουστό, έσπασε το ρεκόρ, που είχε προηγουμένως ο παππούς του, με μια παραμονή 31 ημερών σε ένα υποβρύχιο εργαστήριο στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα που ονομάζεται Υδροχόος.

Ο «Πρωτέας» αποτελείται από δύο κυκλικά επίπεδα που ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία και την κοινωνική συνεύρεση των επιστημόνων. Ο σταθμός διαθέτει εργαστήρια, μπάνια και χώρους για ύπνο.Και τα δύο κυκλικά δάπεδα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να διαπερνά όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως μέσω του φεγγίτη και των φινιστρινιών. Η κεκλιμένη ράμπα που συνδεέι τα δύο επίπεδα, δίνει την ευκαιρία για σωματική άσκηση. Ο υποβρύχιος σταθμός θα έχει το δικό του θερμοκήπιο όπου οι  επιστήμονες θα καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά.

Ο Ελβετός σχεδιαστής, έδωσε σκόπιμα μια ρετρό ατμόσφαιρα στον σταθμό, εμπνευσμένος από τις απεικονίσεις της υποβρύχιας ζωής  στα έργα επιστημονικής φαντασίας.

Ο σταθμός θα τροφοδοτείται από ένα μείγμα αιολικής, ηλιακής και θαλάσσια θερμική ενέργεια, μια διαδικασία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ζεστού νερού στην επιφάνεια και του κρύου νερού από τα βάθη του ωκεανού.

Ο Κουστό θα κατευθυνθεί προς το νησί Κουρασάο για να χαρτογραφήσει την περιοχή μόλις ανοίξουν τα σύνορα, ίσως τον Σεπτέμβριο. Ο Μπεχάρ εκτιμά ότι θα χρειαστούν 36 μήνες για την κατασκευή και την βύθιση του στον πυθμένα του ωκεανού.

Ο σχεδιαστής ελπίζει ότι ο υποβρύχιος σταθμός θα είναι ένας από τους πολλούς που θα είναι αφιερωμένοι στην έρευνα και τη διατήρηση των ωκεανών. Μελλοντικά, εκτός από τους επιστήμονες, απλοί επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στον σταθμό.

Ο «Πρωτέας» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του στούντιο του Μπεχάρ, το Fuseproject που συνεργάζεται με τον Γάλλο δύτη και εξερευνητή, Φαμπιέν Κουστό και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Fabien Cousteau Ocean Learning Center (FCOLC).

ΠΗΓΗ: Dezeen

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα