«Sea Sorrow»: Η προσφυγική κρίση με τη ματιά της Βανέσα Ρέντγκρεϊβ (video)

00:08 23/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Mε ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα, το κοινό της Αθήνας υποδέχτηκε απόψε τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και το ντοκιμαντέρ της «Sea Sorrow», κατά την προβολή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας».

Από τη διήγηση του Αφγανού Χαμίντι, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του μετά τη δολοφονία των γονιών του για να πάει στην Ιταλία, ως τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο,

η ταινία αποτελεί ένα σχόλιο στην προσφυγική κρίση. Ειδική μνεία γίνεται στη στάση των Ελλήνων, οι οποίοι «μας δείχνουν πώς να είμαστε άνθρωποι, πώς να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ωστόσο μας έχει δώσει το πιο σπουδαίο μάθημα, ένα μάθημα ανθρωπιάς», όπως λέει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ταινίας η σπουδαία Βρετανή ηθοποιός.

Η ταινία, που γυρίστηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, τον Λίβανο, τη Γαλλία και τη Βρετανία, συνδέει το παρόν με το παρελθόν, υπενθυμίζοντας την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπογράφηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1948 για την οποία επισημαίνει η κ. Ρεντγκρέιβ ότι «τη θεωρώ κληρονομιά για όλους μας». Επίσης, η ηθοποιός ανατρέχει στη δική της παιδική ηλικία, τότε που κυριαρχούσαν οι σειρήνες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και εκείνη χρειάστηκε να εγκαταλείψει το Λονδίνο.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ άλλων, ο λόρδος ‘Αλφρεντ Νταμπς, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Πίτερ Σάδερλαντ, και ο θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν. Επίσης, η Έμα Τόμσον διαβάζει μια εφημερίδα του 1938 για τις διώξεις των Εβραίων και ο Ρέιφ Φάινς υποδύεται τον Πρόσπερο, τον εμβληματικό ήρωα από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Η Ρεντγκρέιβ δεν παραλείπει να παρουσιάσει και μια αφίσα που έφτιαξε η μικρότερη εγγονή της, Λίλη, με το αίτημα «Προστασία για κάθε παιδί».

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή και την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης, η σκηνοθέτρια της ταινίας, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, εξομολογήθηκε ότι «είμαι γεμάτη από ένα μείγμα ευγνωμοσύνης και βαθιάς θλίψης για την εικόνα αυτών των ανθρώπων που βιώνουν αυτές τις συνθήκες». Επίσης σχολίασε λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τους πρόσφυγες, απλά αποδέχεται οτιδήποτε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, το ντοκιμαντέρ θα παιχτεί στα βρετανικά σχολεία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα