Spiegel: Ζήτημα εγγυήσεων για τα δάνεια προς την Ελλάδα θέτει Βαυαρός υπουργός

11:38 9/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν ενώ τo Grexit δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη τονίζει ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σεντερ στο Spiegel, όμως θέτει ζήτημα καταβολής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τα δάνεια που λαμβάνει σύμφωνα με το Spiegel αναμεταδίδει η Deutsche Welle

(DW). Στις διαφορές μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Μακρόν στο θέμα της αντιμετώπισης της Ελλάδας εστιάζει η εφημερίδα Taz.

Μετά από τη συνάντηση Σέντερ – Τσακαλώτου στην Αθήνα, ο Bαυαρός υπουργός δήλωσε στο Spiegel ότι “το Grexit δεν βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη“.

Αιτιολογώντας την αλλαγή στάσης του ο κ. Σέντερ είπε: “Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί σήμερα διαφορετική πορεία από εκείνη που ακολουθούσε το 2015 επί Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέρχεται και αυτός βέβαια από έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο, προσπαθεί ωστόσο να διεξάγει σωστές διαπραγματεύσεις“.

Εκτός αυτού ο κ. Σέντερ εμφανίστηκε στις δηλώσεις του πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Κατά συνέπεια “θα ήταν λάθος να ξεριζώσεις ένα φυτό που μόλις άρχισε να φυτρώνει“, μεταδίδει η DW.

Επιπλέον δεν υπάρχει σήμερα ένα σοβαρό σχέδιο για ένα Grexit, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, για να προσθέσει: “Με τη διαδικασία του Brexit διαπιστώνουμε πόσο δύσκολη θα ήταν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ“.

Ομως, ο Μάρκους Σέντερ θέτει εκ νέου ζήτημα καταβολής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τις πιστώσεις που λαμβάνει. Ο Bαυαρός υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία ήδη το 2012 ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για να συμμετάσχει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

“Είδαμε ότι η διαδικασία αυτή λειτούργησε“, κατέληξε ο Μ. Σέντερ».

Απο την σκοπιά της, η εφημερίδα Τaz εστιάζει στις διαφορές μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του νέου Γάλλου προέδρου Μακρόν αναφερόμενη και στην αντιμετώπιση της Ελλάδας σε άρθρο με τίτλο «Ελπίδα της Ευρώπης – Αντίπαλος της Μέρκελ» μεταδίδει η DW:

«Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμεί τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης και ζητά νέες ιδέες για την μεταρρύθμιση της ΕΕ. Όμως για την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε ο ανταγωνισμός είναι σημαντικότερος από την αλληλεγγύη. (..) Πολλές φορές η καγκελάριος έχει ασκήσει βέτο στην αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης. Και τίποτα δεν παραπέμπει σε αλλαγή της στάσης σε καιρό προεκλογικού αγώνα.

Ως υπουργός Οικονομίας ο Εμμανουελ Μακρόν είχε αντιταχθεί σε μια αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ άφηνε για μεγάλο διάστημα τον κ. Σόιμπλε να απειλεί με Grexit. Ακόμα και σήμερα ο γερμανός υπουργός εμφανίζεται ως σκληροπυρηνικός. Επιθυμεί την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καθεστώς λιτότητας για πολλά ακόμα χρόνια.

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να επιβάλλει ελέγχους και στη Γαλλία. Όλα αυτά είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που επιθυμεί ο Μακρόν, του οποίου τις επικρίσεις για τα πλεονάσματα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ούτε που θέλει να ακούει ο κ. Σόιμπλε. Κι ας είναι γνωστό ότι τα γερμανικά πλεονάσματα συμβάλλουν στα γαλλικά ελλείμματα με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανισότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα