VHILS: Ο καλλιτέχνης του δρόμου που υπερασπίζεται τους ουρακοτάγκους της Σουμάτρας

15:08 1/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ένα σχέδιο γραμμών που φτιάχνει με καλέμι, απεικονίζοντας το επόμενο θύμα της παγκοσμιοποίησης, τον ουρακοτάγκο Ταπανούλι (από το συνολικό πληθυσμό των οποίων έχουν απομείνει μόνο 800) ο καλλιτέχνης δρόμου VHILS απαντά στην απόφαση της κυβέρνησης της Ινδονησίας να παραχωρήσει τις άδειες για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος και ως εκ τούτου να συναινέσει στον αφανισμό των συμπαθέστατων θηλαστικών.

Ο πορτογάλος καλλιτέχνης δρόμου, που το πραγματικό του όνομα είναι Αλεσάντρε Φάρτου, είναι ο ένατος που συμμετέχει στην καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη

νοτιοανατολική Ασία «Splash and Burn».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Κέντρου Πληροφοριών για Ουρακοτάγκους και της Εταιρείας για τους Ουρακοτάγκους της Σουμάτρας, «το υδροηλεκτρικό φράγμα θα εμποδίσει τη σύνδεση των μικρών οικοσυστημάτων μεταξύ τους μέσω διαδρόμων στο δάσος της βροχής στη νήσο. Σύνδεση, που είναι υψηλής προτεραιότητας στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του βιολογικού είδους».

Αυτός είναι ο λόγος που ο VHILS λάξευσε τον ουρακοτάγκο Ταπανούλι σε έναν τοίχο της Σουμάτρας. «Ο κόσμος δεν ξοδεύει χρόνο για να σκεφτεί το πώς θα προχωρήσει», αναφέρει ο ίδιος ενώ σχολιάζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Ινδονησίας: «Δεν κάνουν προσπάθεια να αναλογιστούν τις πραγματικές συνέπειες των αποφάσεων».

Μιλώντας για το καλλιτεχνικό του εγχείρημα, ο VHILS εξηγεί: «Σε αυτό το πρότζεκτ, αυτό που ήθελα να κάνω είναι να δώσω το έργο μου για να τραβήξω την προσοχή στην κατάσταση, να προκαλέσω κουβέντα για το πρόβλημα. Είναι οι καλλιτέχνες αυτοί που τροφοδοτούν με ενέργεια τις πόλεις στις οποίες ζούμε, αυτοί που αντισταθμίζουν τις πιέσεις από τα διάφορα προβλήματα με το να φιλοτεχνούν εικόνες στους τοίχους. Μπορείς να ξεκινήσεις συζήτηση και να φέρεις στο κοινό ζητήματα που ειδάλλως δεν θα έρχονταν».

Θέλοντας να επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της δόμησης στο φυσικό περιβάλλον, ο πορτογάλος καλλιτέχνης τονίζει: Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να αναλάβουμε δράση ενάντια στη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης, κι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που κάνουμε το «Splash and Burn»».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ernest Zacharevic/

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα