WWF: Kίνδυνος να μετατραπεί η Mεσόγειος σε «πλαστική θάλασσα»
Μελέτη για τη ρύπανση της Μεσογείου από τα πλαστικά, έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).
Σύμφωνα με την μελέτη, οι θάλασσές μας «πνίγονται» από τα πλαστικά απορρίμματα.
Όπως τονίζει το WWF: «Η Μεσόγειος Θάλασσα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια σε μια επικίνδυνη «πλαστική παγίδα» με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα θαλάσσια είδη, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει
Στο επίκεντρο της μελέτης τοποθετείται ο ιδιαίτερα καταστροφικός συνδυασμός που ασκεί τεράστια πίεση στο Μεσογειακό οικοσύστημα και αποτελείται από τις συνέπειες που έχουν η υπερβολική χρήση πλαστικών στην τοπική βιοποικιλότητα και τους ανθρώπους, η ελλιπής διαχείριση απορριμμάτων, και ο μαζικός τουρισμός.
Επιπλέον, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τη χρήση του πλαστικού στην Ευρώπη, η μελέτη παρουσιάζει έναν αναλυτικό “οδικό χάρτη” με όλες τις δράσεις που πρέπει να λάβουν φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση χρήσης πλαστικού και κατ’ επέκταση, η προστασία των θαλασσών μας».
Σύμφωνα με τη μελέτη του WWF, στη Μεσόγειο, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, τόσο στον βυθό της θάλασσας, όσο και στις ακτές. Η ρύπανση αυτή προέρχεται κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία, και σε δεύτερη φάση, από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, με τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή να ευθύνονται για την ετήσια αύξηση κατά 40% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Τα μεγάλα πλαστικά κομμάτια τραυματίζουν, προκαλούν ασφυξία και συχνά θάνατο στα ζώα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εμβληματικών ειδών που είτε προστατεύονται από το νόμο, είτε κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες ή τα θαλάσσια θηλαστικά. Ωστόσο, τα μικροπλαστικά, τα μικρά δηλαδή εκείνα θραύσματα πλαστικού, είναι αυτά που βρίσκονται σε πραγματική αφθονία στη Μεσόγειο. Έχει, μάλιστα, υπολογιστεί πως εντοπίζονται 1,25 εκατομμύρια κομματάκια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Μεσόγειο Θάλασσα συγκέντρωση, σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτήν που καταγράφεται στο λεγόμενο «πλαστικό νησί», στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν δε, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα αποτελούν απειλή όχι μόνο για έναν μεγάλο αριθμό ειδών, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.
«Οι επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά στη Μεσόγειο γίνονται αισθητές σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των ανθρώπων. Αν η αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων συνεχιστεί, αυτό θα πλήξει την παγκόσμια φήμη της Μεσογείου ως τουριστικό προορισμό και ως περιοχή με πλούσια αλιευτική παράδοση, με συντριπτικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες που στηρίζουν την επιβίωσή τους σε αυτούς τους τομείς. Όλα αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν στην άμεση λήψη δράσεων που θα συμβάλλουν στην προστασία της Μεσογείου», δήλωσε ο John Tanzer, επικεφαλής του θαλάσσιου τομέα από το WWF International.
Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς τονίζει: «Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα, επιβαρύνοντας τη θαλάσσια ζωή και απειλώντας άμεσα την ανθρώπινη υγεία. Οι ελληνικές θάλασσες, δυστυχώς, δεν εξαιρούνται από το πρόβλημα. Η ρύπανση από πλαστικά μόλις τώρα άρχισε να μπαίνει στο εγχώριο δημόσιο διάλογο, αλλά με τρόπο αποσπασματικό, και κυρίως μέσα από κατακερματισμένες δράσεις ενημέρωσης. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι είμαστε μια χώρα με μοναδικό θαλάσσιο πλούτο και παράδοση, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, ο καθένας από τη δική του μεριά. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Μεσόγειο και τις θάλασσές μας να «πνιγούν» στα πλαστικά».
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η Ελλάδα, η χώρα με τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, που ο μεγάλος της πλούτος είναι η θάλασσα, βρίσκεται κι αυτή αντιμέτωπη με το μεγάλο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά. Σύμφωνα με τη μελέτη του WWF, η χώρα μας καταναλώνει περίπου 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικών το χρόνο[1] και ανακυκλώνει μόλις το 20%[2]. Μία έρευνα που προέκυψε από τα στοιχεία 80 καθαρισμών στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι το πιο κοινό υλικό ρύπανσης είναι τα πλαστικά (43-51%), ενώ ακολουθεί το χαρτί (13-18%) και το αλουμίνιο (7-12%)[3]. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα βασικά σκουπίδια που βρίσκει κανείς στις ελληνικές παραλίες είναι φίλτρα τσιγάρων, καπάκια από μπουκάλια, καλαμάκια και αναδευτήρες, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες φαγητών και πλαστικές σακούλες[4].
Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και η ανακύκλωση συμπεριλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τα Στερεά Απόβλητα και την Εθνική Στρατηγική για το Πρόγραμμα για την Πρόληψη Αποβλήτων, με την Ελλάδα να πρέπει μέχρι το 2020 να ανακυκλώνει το 65% των πλαστικών συσκευασιών. Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, καθώς, όπως τονίζεται στην έρευνα, η ισχύουσα διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι ανεπαρκής.
Την ίδια στιγμή, η ευαισθητοποίηση των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 34% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι αποφεύγει την αγορά πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Το ποσοστό για τους Έλληνες είναι ακόμα μικρότερο και μόλις φτάνει το 24%, δείγμα του ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ανάληψη δράσης εκ μέρους των πολιτών.[5]
Πώς η Μεσόγειος θα βγει από αυτή την «πλαστική παγίδα»;
Συνεχίζοντας το WWF επισημαίνει πως: «Βάσει της μελέτης, οι καθυστερήσεις και τα κενά που εντοπίζονται στη διαχείριση των απορριμμάτων στις περισσότερες μεσογειακές χώρες αποτελούν την πηγή του προβλήματος. Από τους 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη (28 κράτη μέλη, Νορβηγία και Ελβετία), μόνο το ένα τρίτο ανακυκλώνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, το WWF έρχεται να επιβεβαιώσει την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή μέτρων από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες, με στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στο αστικό, παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Ενδεικτικά, το WWF προτείνει:
Για τις κυβερνήσεις: Υιοθέτηση μιας δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για την εξάλειψη των πλαστικών απορρίψεων στους ωκεανούς, με δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη, προκειμένου να επιτευχθεί 100% ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων ως το 2030 και να απαγορευθούν ολοκληρωτικά τα πλαστικά μιας χρήσης (π.χ. σακούλες, καλαμάκια).
Για τις επιχειρήσεις: Να επενδύσουν στον σχεδιασμό νέων, καινοτόμων και βιώσιμων υλικών που θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά.
Για τους πολίτες: Να μην επιλέγουν προϊόντα σε πλαστική συσκευασία, να μειώσουν τα πλαστικά μιας χρήσης, να εντάξουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους και να μεταδίδουν το μήνυμα στους συμπολίτες τους».
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δράμα: «Φίλοι» του 37χρονου τα δύο αδέλφια που τον έθαψαν στην αυλή του σπιτιού τους
- Λαμία: Πώς μια δασκάλα έσωσε τα 2 παιδάκια από τις άρρωστες ορέξεις του παππού τους
- Γιαννούλα Καραχάλιου: Το ένοχο θύμα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Προσέχω να μην ξανασυμβεί το λάθος με τη σειρά που έκανα με τον Μπέζο
- Ν. Ζαχαράκης: Ο 38χρονος επιστήμονας που νίκησε τον καρκίνο. Την αρρώστια που σκότωσε τη μητέρα του!!!
- NASA: Βρέθηκαν ίχνη ζωής στον Αρη
- Επίδομα παιδιού 2018: Εγκριθηκε η β΄ δόση εν μέσω «καταιγίδας» από Α21
- Απίστευτο κι όμως αληθινό: Δείτε την φοβερή βίλα που έχτισαν μέσα στα... κατσάβραχα! (pic)
- Η αποχώρηση του Μουρούτσου από το Survivor 2 και τα υπονοούμενα του Acun Ilicali με τη Ροδάνθη
- Δεύτερη διαδοχική έκπληξη από το κοινό που έστειλε πίσω στην Ελλάδα τον Μουρούτσο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- «Οι Απίθανες» στην ΕΡΤ3
- ΕΡΤ3 – ΑΡΛΕΤΙ, ΕΝΑ ΕΝΟΧΟ ΠΑΘΟΣ – Δραματική Ταινία (trailer)
- Κομοτηνή: 8-6-2018 Πρωινή Ενημέρωση
- «Αρλετί, ένα ένοχο πάθος» στην ΕΡΤ3
- ΕΡΤ1 – Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ«Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση»
- Κομοτηνή: Χαμογελάτε μέχρι να ανάψει πράσινο
- Το «The Mitsi Show» με τον Γιώργο Μητσικώστα στην ΕΡΤ1
- Σέρρες: «Μικρόφωνο» στο Δημοτικό Σχολείο Αλιστράτης
- Η πρώτη του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο
- Δημοπρατείται ο κόμβος Αγ. Πελαγίας

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- WWF: Kίνδυνος να μετατραπεί η Mεσόγειος σε «πλαστική θάλασσα»
- Αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ – Νεκροί και τραυματίες
- ΕΡΤ3 – ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ – Δραματική Σειρά (trailer)
- ΕΡΤ3 – «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» (trailer)
- «ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ» – κοινωνική σειρά στην ΕΡΤ3 (trailer)
- «Ο ΦΑΡΟΣ» – κοινωνική σειρά στην ΕΡΤ3 (trailer)
- ΕΡΤ3 – ΑΡΛΕΤΙ, ΕΝΑ ΕΝΟΧΟ ΠΑΘΟΣ – Δραματική Ταινία (trailer)
- ΕΡΤ3 – ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΣΙΑ – Σειρά Ντοκιμαντέρ (trailer)
- «Χειρόφρενο» σήμερα σε τρένα και προαστιακό
- Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν από τη λάβα του ηφαιστείου Κιλαουέα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λένα Παπαληγούρα: Ανακοίνωσε το γάμο της on camera – Κουμπάρα πασίγνωστη ηθοποιός
- Η ΔΕΗ φέρνει τους «έξυπνους» μετρητές
- Ιδέες για να οργανώσετε ένα παιδικό πάρτι με θέμα τους Ινδιάνους
- ΗΠΑ: Υποστηρίζουμε τις συνομιλίες για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ
- «Βλέπει» Ντα Σίλβα ο Ολυμπιακός
- Το πιο «παλιό» κομμάτι, ήρθε ξανά
- Πανελλαδικές: «Πρεμιέρα» για τους υποψήφιους των ΓΕΛ με Νεοελληνική Γλώσσα
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018: "Πρεμιέρα" για τους μαθητές με Νεοελληνική Γλώσσα
- Έκρυθμη η κατάσταση στις φυλακές Νιγρίτας-τι ζητούν οι υπάλληλοι