Α. Χριστοφορίδης: Αποτελεί κοινωνικό καθήκον να συμμετάσχουμε ενεργά στην ανακύκλωση

12:12 17/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τα αστικά απορρίμματα είναι τα δικά μας σκουπίδια» δηλώνει ο Αχιλλέας Χριστοφορίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΔΙ.ΠΑ.Ε., Τμήμα Χημείας με αφορμή τη σημερινή του διάλεξη με θέμα: «Ορθολογιστική Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων» στη Δομή Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας. « Αυτά που παράγουμε κάθε μέρα στο σπίτι, στο γραφείο, στην καθημερινότητά μας. Αυτά που τα παράγουμε εμείς και απλά τα βάζουμε σε μια νάιλον σακούλα και τα πετάμε κατόπιν στον κάδο».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» σημείωσε

ότι στους περισσότερους από εμάς ως πολίτες έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα σκουπίδια είναι κάτι το άχρηστο. Άρα, δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με αυτά. «Μακριά από εμάς και καμία ενασχόληση με αυτά, αρκεί να μην δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα και προφανέστατα προβλήματα υγείας» δήλωσε ο κος καθηγητής σημειώνοντας ότι « Η θεώρηση αυτή είναι λανθασμένη. Τα σκουπίδια περιέχουν υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν, να κερδίσουμε χρήματα. Να είμαστε συνεπείς προς το περιβάλλον και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Αχιλλέας Χριστοφορίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΔΙ.ΠΑ.Ε., Τμήμα Χημείας (πηγή φώτο:διαδίκτυο)

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κος Χριστοφορίδης μέχρι πριν από λίγα χρόνια ασχολούνταν με τα σκουπίδια οι παλαιοπώλες, οι ρακοσυλλέκτες, σήμερα, όμως, ασχολούνται με τα σκουπίδια ειδικοί επιστήμονες. «Τα σκουπίδια έχουν επιστημονικό και οικονομικό ενδιαφέρον» ανέφερε χαρακτηριστικά φέρνοντας το παράδειγμα του μεταλλικού κουτιού των αναψυκτικών το οποίο όπως είπε αποτελείται από 16 γραμμάρια καθαρού αλουμινίου. «Για να παραχθούν αυτά τα δεκαέξι γραμμάρια του καθαρού αλουμινίου καταναλώθηκε τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο καταναλώνει η συσκευή της τηλεόρασης σε διάρκεια τριών ωρών.

Είμαστε παραγωγός χώρα αλουμινίου και είναι ενεργοβόρα διαδικασία. Όταν πετάμε το κουτάκι στα σκουπίδια, πετάμε 16 γραμμάρια καθαρού αλουμινίου, την ενέργεια την ηλεκτρική και δημιουργούμε πρόβλημα στο χώρο όπου πετάξαμε το κουτάκι αυτό. Γιατί το κάνουμε αυτό και δεν αλλάζουμε συμπεριφορά;» αναρωτήθηκε γνωρίζοντας ότι πολύ δρόμο έχει να διανύσει η χώρα μας.

«Η ανακύκλωση στην πατρίδα μας είναι σε νηπιακό στάδιο» ανέφερε ο κος Χριστοφορίδης και επικαλούμενος στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόνισε ότι στην πατρίδα μας ανακυκλώνονται το 20% των απορριμμάτων. Το υπόλοιπο εναποτίθεται. «Στην Ελβετία δεν εναποθέτουν ούτε ένα κιλό σκουπίδια, 100% ανακύκλωση, δεν έχει κανένα χώρο ΧΥΤΑ η χώρα αυτή. Στο Βέλγιο γίνεται 2% εναπόθεση, 98% ανακύκλωση. Η Κορέα εναποθέτει το 15% των σκουπιδιών και το υπόλοιπο 85% το ανακυκλώνει. Η Ιταλία εναποθέτει το 40% και το 60% το ανακυκλώνει , η Ισπανία εναποθέτει το 60% και το 40% το ανακυκλώνει. Η Ελλάδα εναποθέτει το 80% και το 20% το ανακυκλώνει».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφορίδη «Βασικός μοχλός σε οποιαδήποτε σχετική προσπάθεια πρέπει να είναι ο πολίτης, εγώ κι εσείς. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την παραγωγή των σκουπιδιών. Αποτελεί κοινωνικό καθήκον να συμμετάσχουμε ενεργά σε οποιαδήποτε προσπάθεια μας πει η Πολιτεία, η Περιφέρεια, ο Δήμος» . Σημειώνοντας πως  ο πολίτης δεν είναι καλά ενημερωμένος, δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και για ποιο πράγμα το κάνει τόνισε ότι: «Πρέπει να είναι άριστα ενημερωμένος ο πολίτης για να συμμετάσχει. Έχει τη θεώρηση ότι τα σκουπίδια είναι κάτι το άχρηστο και το βρώμικο και το αφήνει». Για να καταλήξει λέγοντας ότι «Βασικό στοιχείο για την ανακύκλωση είναι η καθαρότητα των υλικών. Τα υλικά προς ανακύκλωση θα πρέπει να είναι πεντακάθαρα γι αυτό και διαλογή, διαχωρισμός στην πηγή».
Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα