Α. Ρουπακιώτης: Μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία στον αγώνα ενάντια στη θανατική ποινή

15:05 11/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλευρό της Διεθνούς Αμνηστίας τάσσεται ο δικηγόρος Αντώνης Ρουπακιώτης, στον αγώνα της ενάντια στη θανατική ποινή. Η διεθνής οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα σχετική επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή – δήλωση Α. Ρουπακιώτη:
Έχουν γραφτεί πολλά, αν όχι όλα για την επιβολή της θανατικής ποινής ακόμη στην εποχή μας, σε διάφορες χώρες, έστω σε μειούμενη συχνότητα.

Έτσι δεν ξέρω αν χωρεί πρωτότυπος λόγος. Μόνο η συνένωση της φωνής ή της οργής με άλλους. Να καταργηθεί τώρα η θανατική ποινή. Αυτό και μόνο.

Ωστόσο, με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας αναφοράς της

Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή, αν αξίζει μία πρόσθετη αναφορά, είναι ότι την επιβολή της θανατικής ποινής διατηρούν χώρες με διαφορετικά συστατικά στοιχεία, ως προς την ιστορική εξέλιξή τους, το θρήσκευμα, το κοινωνικό καθεστώς ή τις ιδεολογικές, όπως τις επικαλούνται τουλάχιστον, προβολές τους.

Έτσι δεν είναι μόνο τα απάνθρωπα θεοκρατικά καθεστώτα χωρών, όπως Σαουδικής Αραβίας, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν κ.ά., με αποτροπιαστικό παράδειγμα την πρώτη. Είναι και χώρες, όπως η Κίνα, ηγέτης στην επιβολή της θανατικής ποινής, ακόμη δε, σε πολύ μικρότερο βαθμό, το Βιετνάμ.

Να ένα ακόμη ζήτημα ζωής και θανάτου αυτό και πώς το αντιμετωπίζουν χώρες που επαγγέλθηκαν, ή και ασεβώς επαγγέλλονται, μια άλλη μορφή οργάνωσης και κοινωνικού συστήματός τους. Χώρες για τις οποίες θα θεωρούσαμε ως αυτονόητη την υποχρέωσή τους να υπηρετούν απαρέγκλιτα τις ανθρωπιστικές αξίες, να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και τις συμβάσεις και τη δημιουργία μιας άλλης συλλογικής συνείδησης.

Ωστόσο στο πολύχρωμο παζλ των χωρών που εξακολουθούν να διατηρούν τη θανατική ποινή, δεν παραλείπονται όσες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών επιμένουν στη διατήρησή τους και ας μην λησμονούμε ότι στην Πολιτεία του Τέξας, ήταν ο πολεμοχαρής Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ, που συνόδευσε τη θητεία του, ως Κυβερνήτης από το 1995 αλλά και στα μεταγενέστερα χρόνια, με τις περισσότερες εκτελέσεις από την επαναφορά της θανατικής ποινής το 1976.

Προσθέτουμε μάλιστα και την απειλή για την επαναφορά της στην Τουρκία, μια χώρα, η οποία κατά τα άλλα χτυπάει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Έτσι το γεγονός ότι η θανατική ποινή διατηρείται ακόμη και σήμερα σε διάφορες χώρες, μας υποχρεώνει να πούμε: Ο αγώνας συνεχίζεται και η Διεθνής Αμνηστία κάνει πολλά, πάρα πολλά, γι’ αυτόν. Στηρίξτε την!

Αθήνα, 11/4/2017
Αντώνης Ρουπακιώτης
Δικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα