Αδύνατη η λύση στο Κυπριακό με στρατεύματα και εγγυήσεις, τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης

23:56 21/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στην Άγκυρα, έδωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι με στρατεύματα και εγγυήσεις «θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης» στο Κυπριακό.

Σε ερώτηση, αν είναι εφικτές γεφυρωτικές θέσεις και προτάσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να δώσει απάντηση,

λέγοντας πως «πρέπει να αφήσουμε τα θέματα όπως έχουν». Σημείωσε πως ο ίδιος είπε «αυτό, το οποίο όφειλε να πει με βάση τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις ημέρες».

Επίσης, δήλωσε ότι θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και θα υπάρξει συνέχιση επαφών με την ελληνική κυβέρνηση. «Οι θέσεις είναι κοινές με την ελληνική κυβέρνηση και συνεπώς, θέλω να πιστεύω ότι και η πολιτική ηγεσία θα συνεργαστεί κατά τρόπο που να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, αφού θα έχουν και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις που θα μας φέρουν σε αντίθεση», είπε.

O Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντε, ο οποίος ενόψει της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών, είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Έσπεν Άιντε επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου», σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει κάποιος διάλογος ανάμεσα στους κύριους εμπλεκόμενους. Είπε ότι δεν έχει καθοριστεί η συνάντηση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος παροτρύνει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί, πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη.

Σε ερώτηση, πότε θα αποστείλουν τα ΗΕ προσκλήσεις προς όσους θα παρευρεθούν στην διάσκεψη, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό παρέπεμψε στη δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου. «Αυτοί που ξέρουμε ότι θα είναι εκεί είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ε. Ε», είπε.

Ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας εμμέσως στον Έσπεν Άιντε, δήλωσε: «Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν την συνάντηση στην Γενεύη μέσα από τη σκοπιά του να καταλήξουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της Ε.Ε, είτε των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, δήλωσε ότι «η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διάσκεψη, στην Γενεύη, είναι δεδομένη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα