Αφγανιστάν: Στην τελική ευθεία η αερογέφυρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – ΝΑΤΟ: Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε

19:47 28/8/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, Χαμίντ Καρζάι, και η τελευταία βρετανική πτήση για την απομάκρυνση Αφγανών και Βρετανών πολιτών. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει ή ολοκληρώνουν τις απομακρύνσεις των στρατευμάτων τους, καθώς και πολιτών από το Αφγανιστάν. Συνολικά, από τα τέλη Ιουλίου, έχουν φύγει αεροπορικώς 117.500 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Περίπου 5.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως βρίσκονταν σήμερα στο αεροδρόμιο θέλοντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία ολοκλήρωσαν επίσης τις αερογέφυρες, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν μέχρι και τις 31 που λήγει η προθεσμία εν μέσω φόβων για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα από το ISIS στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό με drone στα ανατολικά του Αφγανιστάν, εναντίον στόχου που συνδεόταν με την ISIS-K, 48 ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και την υπόσχεση Μπάιντεν ότι θα καταδιώξει τους υπεύθυνους. “Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο”, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ωστόσο ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Αγωνία για την αερογέφυρα απεγκλωβισμού από την Καμπούλ – Επιδρομή των ΗΠΑ κατά της ISIS

ΝΑΤΟ: Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας

«Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο.

Stefano Pontecorvo, (AP Photo/Gregorio Borgia)

“Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας…γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών”, δήλωσε ο Ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.

Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε χθες από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.

“Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα”, τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταφέρει πάνω από 4.800 Αφγανούς εκτός χώρας μέχρι χθες, ανάμεσά τους και περισσότερα από 1.400 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουΐτζι Ντι Μάγιο εξήρε τους Ιταλούς διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών.

“Έχουμε απομακρύνει περισσότερους Αφγανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ”, είπε.

Έφυγε και η τελευταία βρετανική πολιτική πτήση

Το απόγευμα αναχώρησε και η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών τερματίζοντας έτσι μια επιχείρηση μεταφοράς εκτός της χώρας σχεδόν 15.000 Βρετανών και Αφγανών πολιτών.

(Josh Cote/US Naval Forces Europe-Africa via AP)

«Η τελευταία πτήση που μετέφερε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναχώρησε από την Καμπούλ. Σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν τόσο γενναία υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης και υπό φρικτές συνθήκες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πιο ευάλωτους αμάχους, τους ευχαριστούμε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν από το αεροδρόμιο και μαζί τους πήραν άλλον έναν μικρό αριθμό Αφγανών.

“Ηρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της επιχείρησης. Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Λόρι Μπρίστοου, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν από το βασικό αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε ότι κάπου 800 με 1.100 Αφγανοί συνεργάτες των Βρετανών που δικαιούνταν να φύγουν από τη χώρα δεν θα τα καταφέρουν. Είπε πως πολλοί Αφγανοί που δεν κατάφεραν να φύγουν έκριναν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψουν μέχρι το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

(Sargento Victor Mancilla/ vía AP)Μέρκελ και Τζόνσον συμφώνησαν για χορήγηση διεθνούς βοήθειας – Προτεραιότητα η αποχώρηση των συνεργατών

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν σήμερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η χορήγηση διεθνούς βοήθειας αλλά και μια κοινή προσέγγιση εκ μέρους της G7 απέναντι στη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «είναι αποφασισμένοι να εργαστούν, στο πλευρό των άλλων ηγετών της G7, για να σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν» μια νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε αναγνώριση και συνεργασία με τους Ταλιμπάν είναι ότι εκείνοι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα αλλά και θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μέρκελ συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με το γραφείο της, η ίδια, ο Τζόνσον και ο Ρούτε συμφώνησαν ότι η οργάνωση της αναχώρησης των ξένων πολιτών, των ντόπιων που εργάστηκαν για ξένες κυβερνήσεις και των Αφγανών που χρήζουν προστασίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητά τους.

«Το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο» αυτών των τηλεφωνικών συνομιλιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του.

Αντίποινα των ΗΠΑ κατά της ISIS-K

Στη σκιά της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας από την της ISIS-K , βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους – και ενώ τα χρονικά περιθώρια για την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα στις 31 Αυγούστου, στενεύουν ασφυκτικά – η Ουάσινγκτον προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποίησε τους Αμερικανούς υπηκόους να απομακρυνθούν από τις Πύλες του Αεροδρομίου ενώ το Πεντάγωνο διέψευσε πως οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο στρατιωτικοποιημένου τομέα του αεροδρομίου.

The United States launched a drone strike against an Islamic State attack ‘planner’ in Afghanistan, a day after a suicide bombing at Kabul airport killed at least 13 U.S. troops and scores of Afghan civilians https://t.co/ajZ9espYRe pic.twitter.com/ac4oLLQyxT

Reuters (@Reuters) August 28, 2021

Το πρωί οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με drone στο ανατολικό Αφγανιστάν εναντίον μέλους της ISIS-K που πιστεύεται ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό  επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Καμπούλ. Σκοτώθηκε, όπως και ο συνεπιβάτης του στο αυτοκίνητο, επίσης μέλος του ίδιου τρομοκρατικού δικτύου.

Δείτε επίσης ISIS-K: Τι γνωρίζουμε για την ομάδα πίσω από τις επιθέσεις στην Καμπούλ

Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Από τη Βοσνία ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως, άσκησε κριτική στον τρόπο απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

“Χώρες που λένε πως είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο θα πρέπει να αποχωρούν από τις χώρες στις οποίες εισέβαλαν πολύ πιο προσεκτικά. Αλλά η έξοδος (από το Αφγανιστάν) δεν έγινε όπως είχαν πει. Το να αποχωρείς και να τους παραδίδεις σε τρομοκρατικές οργανώσεις έχει υψηλό τίμημα.”, είπε ο Ρεντζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με την αντιπαλότητα μεταξύ της ISIS και των Ταλιμπάν, δήλωσε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις, και πως είναι «αδιανόητο η Τουρκία ή κάποια άλλη χώρα να επωφεληθεί από αυτή την αντιπαλότητα.» Ένα 24ωρο πριν, πάντως, είχε ανακοινώσει πως η Τουρκία είχε τις πρώτες συνομιλίες, οι οποίες μάλιστα διήρκεσαν 3,5 ώρες, με τους Ταλιμπάν.

Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο Sky News, είπε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πιθανόν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το ISIS-K, που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

“Αν οι Ταλιμπάν μπορέσουν να επιδείξουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με έναν τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερόταν μια κανονική κυβέρνηση, σε σχέση με την τρομοκρατική απειλή, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες που μαθαίνουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν μεταχειρίζονται τους εχθρούς τους δείχνουν ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς να συνεργαστούμε μαζί τους επί του παρόντος”, είπε ο Κάρτερ.

Taliban commando (AP Photo/Abdul Khaliq)

Σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ομάδα των Επτά (G7) θα πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για την μελλοντική σχέση της με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Αφγανιστάν: Στην τελική ευθεία η αερογέφυρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – ΝΑΤΟ: Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα