Αφιέρωμα στον συνθέτη Θεόδωρο Αντωνίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

13:43 31/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τρεις μεγάλες εκδηλώσεις για το μήνα Νοέμβριο. Η εκκίνηση θα γίνει με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο γνωστό συνθέτη, καθηγητή, μαέστρο και Ακαδημαϊκό, Θεόδωρο Αντωνίου, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, ώρα 21.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ, «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο ίδιος ο συνθέτης.

Η εκδήλωση θα περιέχει ομιλίες για τη ζωή και το έργο του συνθέτη, από τους διακεκριμένους μουσικούς Κώστα Κοτσιώλη, Μιχάλη Λαπιδάκη, Κώστα Σιέμπη, Κώστα Τσούγκρα

και Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, ενώ θα πλαισιωθεί μουσικά από καταξιωμένους καλλιτέχνες, τους κ.κ. Αγγελική Καθαρίου, μεσόφωνο, Φανή Καραγιάννη, πιάνο, Νίκο Κυριόσογλου, πιάνο, Μαρία Σπανού, βιολί, Μυρτώ Ταλακούδη, βιολοντσέλο καθώς και τα μέλη της ομάδας idee fixe ensemble, Ερατώ Αλακιοζίδου, πιάνο, Νικολό Δημόπουλο, φλάουτο , Δημήτρη Λεοντζάκο, κλαρινέτο, Κωνσταντίνο Ράπτη, ακορντεόν και Θεόφιλο Σωτηριάδη, σαξόφωνο.

Οι μουσικοί θα ερμηνεύσουν έργα του συνθέτη, τα οποία και θα προλογίσουν με ολιγόλεπτα σχόλια.

Ο Θεόδωρος Αντωνίου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός, πέρα από το προσωπικό συνθετικό του έργο, έχει συμβάλει στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και στην προώθηση των νέων γενεών. Γεννημένος στην Αθήνα το 1935, σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο και συνέχισε τις σπουδές του για σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ.

Δίδαξε μουσική στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Από το 1974 έως το 1985 υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ. Από το 1989 κατέχει τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Ο Θεόδωρος Αντωνίου εξελέγη το Μάιο του 2014 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο της Μουσικής Σύνθεσης.

Η εργογραφία του αριθμεί περισσότερα από 450 έργα, πολλά από τα οποία είναι παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών και ιδρυμάτων, και περιλαμβάνει τρεις όπερες, «Περίανδρος» (1977-79), «Βάκχες» (1991-92), «Οιδίπους επί Κολωνώ» (1997), χορωδιακά έργα, καντάτες, έργα μουσικής δωματίου, έργα για σολίστ, συμφωνικά έργα και κοντσέρτα.

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα