Αφήνουν την Κομοτηνή με χαρμολύπη

07:50 9/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ετοιμάζει βαλίτσες αφήνοντας πίσω την Κομοτηνή, έτοιμη για την πρακτική της. Τεταρτοετής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης η Μαρία Παπασάββα επέλεξε να κάνει την πρακτική της στη Θεσσαλονίκη για να έχει και την εμπειρία μιας μεγάλης πόλης, όπως λέει. «Αυτό σημαίνει ότι φεύγετε από την Κομοτηνή» παρατηρούμε «Ναι, είναι λίγο γλυκόπικρο,

αλλά θέλω να ανοίξω λίγο τα φτερά μου» απαντά εκείνη και χαμογελά σκεπτόμενη την νέα αρχή που ξεπροβάλλει μπροστά της.

Η ζωή στις Εστίες

Με εξαίρεση το πρώτο έτος, τα υπόλοιπα χρόνια των σπουδών της κύλησαν στις Φοιτητικές Εστίες. «Στάθηκα τυχερή γιατί τα έξοδα έτσι ήταν λίγα» δηλώνει και σπεύδει να σημειώσει ότι περνά πολύ όμορφα. «Και τα παράπονα για το χώρο που κάνουν πολλοί συμφοιτητές σας;» την ρωτάμε ξανά. «Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν θέλεις να μείνεις. Αλλά μετά τις πρώτες μέρες συνειδητοποιούμε πως είναι σαν ένα μικρό χωριό. Περνάμε πολύ ωραία, μαζευόμαστε στο κυλικείο, παίζουμε επιτραπέζια, τρώμε στη Λέσχη δίπλα, βλέπουμε καμία ταινία. Δεν είναι άσχημα, έχεις το χώρο σου, δεν πληρώνεις λογαριασμούς. Πραγματικά είναι ωραία. Και επίσης τα λεωφορεία δωρεάν για να κατεβαίνεις στο κέντρο.» δηλώνει η νεαρή φοιτήτρια από την Αριδαία που μιλά σαν να έκανε την Κομοτηνή σπίτι της. «Είναι απίστευτο στους καιρούς μας να μην έχεις καθόλου έξοδα σπουδών. Και η αδερφή μου που πέρασε στην Κοζάνη μένει στις Εστίες, έτσι σπουδάζουμε χωρίς να επιβαρύνουμε ιδιαίτερα τους γονείς μας, χάρη στην στήριξη του κράτους.»


Καθαριότητα και αδέσποτα εντός των Εστιών

Όσον αφορά στην καθαριότητα εντός των Εστιών, η Μαρία Παπασάββα δηλώνει πως καθημερινά οι καθαρίστριες προσπαθούν για το καλύτερο. «Δεν έχω κανένα παράπονο» δηλώνει σημειώνοντας πως οι επιδιορθώσεις των ηλεκτρικών συστημάτων κωλυσιεργούν λίγο. «Αλλά», όπως λέει, «αυτό το καταλαβαίνω. Είναι δύσκολοι οι καιροί μας. Είμαι ευγνώμων που μένω εδώ δωρεάν και μπορώ να σπουδάσω.» Κληθείσα να σχολιάσει την παρουσία πολλών αδέσποτων στην περιοχή σημειώνει πως αυτά δημιουργούνται κάθε φορά που κάποιος φοιτητής ή κάποιος άλλος τα αφήνει επειδή δεν μπορεί να τα συντηρήσει άλλο ή επειδή τα έχει βαρεθεί. Ωστόσο, πάλι όπως λέει, όλοι μαζί τα προσέχουν, όσο μπορούν και τα ταΐζουν.


Η συνύπαρξη και η πρόταση της μεγάλης Βιβλιοθήκης
Τι κρατά, όμως, φεύγοντας από την Κομοτηνή; «Τις μυρωδιές, τις γεύσεις, μ’ αρέσει ο πολιτισμός αυτού του τόπου, η συνύπαρξη των Πομάκων, των Ορθοδόξων, των Μουσουλμάνων, είναι ωραία. Όπως και η πόλη είναι πολύ ωραία.» απαντά και σπεύδει να καταθέσει την πρότασή της «Χρειάζεται μια μεγάλη βιβλιοθήκη για όλους. Να πηγαίνουμε, να διαβάζουμε, να μελετάμε, να βρίσκουμε καινούργια πράγματα. Μια βιβλιοθήκη για όλους. Να μπαίνεις μέσα και να «χάνεσαι»!».
Φώτο: Μαρία Παπασάββα φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα