Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα-Συναντήσεις με προέδρους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν

06:42 1/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι ήρθε η ώρα της διπλωματίας και κάλεσε τη γειτονική χώρα να αποδείξει εμπράκτως εάν επιθυμεί την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, θα έχει το μεσημέρι, συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Αθήνα ζητά από τη γείτονα να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση και διάλογο, διαφορετικά να επιβληθούν κυρώσεις και επιμένει πως μόνο αντικείμενο διαλόγου είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

Οι θέσεις της Αθήνας είναι σαφείς. Συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Άγκυρας, διαφορετικά κυρώσεις. Αυτό είναι και το πλαίσιο που επιθυμεί να δει η χώρα μας στο κείμενο των συμπερασμάτων, μετά το πέρας της Συνόδου.

Η ενεργοποίηση των κυρώσεων δεν είναι κάτι που επιθυμεί η Αθήνα, τα πάντα επομένως εξαρτώνται από τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, με δεδομένη την παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Σύνοδος Κορυφής, που ξεκινά το μεσημέρι, θα συζητήσει επίσης τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, την κατάσταση στη Λευκορωσία και την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέματα ενιαίας αγοράς, βιομηχανικής πολιτικής και ψηφιακού μετασχηματισμού, στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και στρατηγικής αυτονομίας της και στην επιστροφή σε μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά το συντομότερο δυνατό, την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο, αναφορικά με την παράνομη τουρκική δραστηριότητα σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για την προώθηση των συμφερόντων της κοινότητας, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι πλήρως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία «πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις» στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα