Αυστηρότερους κανόνες για το πόσιμο νερό θέτει η Ε.Ε. (Video)

12:28 7/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ έχουν καλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας . Για να καταστεί ακόμη πιο ασφαλές το νερό της βρύσης στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχωρά στην αναθεώρηση της υπάρχουσας οδηγίας για το πόσιμο νερό, θέτοντας αυστηρότερα κριτήρια ελέγχου και λαμβάνοντας υπόψη και τα μικροπλαστικά σωματίδια που κατά καιρούς εντοπίζονται στο πόσιμο νερό. Οι νέοι κανόνες καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να βελτιώσουν την πρόσβαση στο νερό δημιουργώντας κοινόχρηστες εγκαταστάσεις με σιντριβάνια νερού. 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια

συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της χρήσης νερού βρύσης για πόσιμο. Η οδηγία αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Στόχος της οδηγίας είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας από τις δυσμενείς επιπτώσεις που οφείλονται στη μόλυνση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, μέσω της εξασφάλισης ότι είναι υγιεινό και καθαρό. 

Οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν 600 εκατ. ευρω το χρόνο, πίνοντας από το νερό της βρύσης, παρά αγοράζοντας εμφιαλωμένο νερό. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόσβαση σε νερό καλύτερης ποιότητας θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού κατά 17%.

Το πόσιμο νερό της βρύσης δεν είναι μόνο φθηνό αλλά φιλικό προς το περιβάλλον. Η μικρότερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μειώνει παράλληλα τις εκπομπές CO2 και τα πλαστικά απόβλητα. 

Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να πίνουμε πολύ καλής ποιότητας νερό, καθώς οι εταιρείες ύδρευσης έχουν υποδομές και συνεργάζονται με διαπιστευμένα εργαστήρια για καθημερινούς ελέγχους, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ καθ. Άγις Παπαδόπουλος.

Η εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης σχεδιάζει σε 2-2,5 χρόνια να επεκτείνει τη δυναμικότητα επεξεργασίας του νερού για να διπλασιάσει την παροχή του νερού και να καλύψει περιοχές που σήμερα εξυπηρετούνται μέσω γεωτρήσεων.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, ο «αδύναμος κρίκος» είναι οι εσωτερικές εγκαταστάσεις στις παλαιών οικοδομών, αλλά και εκεί η κατάσταση βελτιώνεται με ένα φίλτρο και δεν χρειάζεται οι καταναλωτές να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

Μάλιστα, σχολίασε ότι το εμφιαλωμένο πέραν του περιβαλλοντικού κόστους που συνεπάγεται το πλαστικό μπουκάλι, για να παραχθεί το περιεχόμενο χρειάζονται αρκετά λίτρα από τον υδροφόρο ορίζοντα και άρα το υδατικό αποτύπωμα είναι έντονα αρνητικό. Στην Ελλάδα επαρκούν οι υδάτινοι πόροι εφόσον γίνει σωστή διαχείριση, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ολιστική διαχείριση του νερού, σε επίπεδο λεκανών απορροής ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση του νερού σε όλες τις όμορες περιοχές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα