Αύξηση κρατικού πλεονάσματος αλλά και χρέους στο τέλος Φεβρουαρίου

10:49 4/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε στα 3,26 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έναντι 2,45 δισ. το αντίστοιχο διάστημα το 2017 αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκαν τόσο το χρέος όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε στα 337,14 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 328,7 δισ. στο τέλος του 2017.

Οι ληξιπρόθεσμες

οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν επίσης στα 2,61 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο έναντι 2,46 δισ. τον Ιανουάριο όπως και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα 776 εκ. ευρώ τον Φεβρουάριο έναντι 692 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο.

H αύξηση οφείλεται κυρίως στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων που ανήλθαν σε 439 εκ. τον Φεβρουάριο από 349 εκ. τον Ιανουάριο.

Συνολικά, οι υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν στα 3,39 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 3,15 δισ. τον Ιανουάριο.

H κυβέρνηση έχει δηλώσει δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη ότι θα εξοφλήσει πλήρως τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM μετά την 1η Μαΐου εξαρτάται απο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σχετική είδηση: Σταϊκούρας: Ανίκανη η κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα