Αγώνας δρόμου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

11:58 6/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές για ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας πριν το αυριανό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη ενός γενικού πλαισίου συμφωνίας στο Eurogroup της Βαλέτας, το οποίο και θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.

Στη

συμβιβαστική πρόταση των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται η μείωση των συντάξεων 1% του ΑΕΠ από το 2019, με τη δυνατότητα όμως από την ελληνική πλευρά να «πειράξει» και τις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να μην θιγούν οι κύριες συντάξεις από ένα ύψος και κάτω.

Για το αφορολόγητο, προτείνεται η μείωσή του από το 2020, με στόχο να αποδώσει δημοσιονομικά το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι φιλόδοξοι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μάλιστα ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι παρά τα μέτρα λιτότητας των περίπου 3,6 δισ. ευρώ, τα πλεονάσματα δεν θα ξεπεράσουν το 2,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, δηλαδή η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του τρίτου μνημονίου τότε οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο θα «τρέξουν» ταυτόχρονα και θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, και όχι από το 2020.

Η κυβέρνηση στην τελευταία συνάντηση των Βρυξελλών, ζήτησε το ακριβώς αντίστροφο: να μειωθούν οι συντάξεις από το 2020 και το αφορολόγητο από το 2019, προφανώς λόγω των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το 2019.
Ειδικά για τις συντάξεις, για να μπορέσει η κυβέρνηση να πιάσει το 1,8 δισ. ευρώ μάλλον θα χρειαστεί να «κουρέψει» και τις επικουρικές εξαιτίας της μειωμένης απόδοσης που θα έχει το μέτρο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση δαπανών για τον προϋπολογισμό δεν θα είναι μεγαλύτερη από 0,7% – 0,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1% του ΑΕΠ που απαιτεί το ΔΝΤ.
Σε ότι αφορά το αφορολόγητο αυτό θα προσγειωθεί στα επίπεδα των 5.900 ευρώ πλήττοντας έτσι τα εισοδήματα χιλιάδων νοικοκυριών παρά την μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 20%.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση για το δημοσιονομικό, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να επιτευχθεί στη συνάντηση της Βαλέτας ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Μάλτα: Τα «κόκκινα» δάνεια στο άτυπο Eurogroup των «27»

Keywords
Τυχαία Θέματα