Αγωνιούν για το μέλλον των Μουσικών Σχολείων

12:03 21/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που αφορούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.
Αποδέχεται μεν πως απαιτούνται αλλαγές, εκφράζει φόβους δε ότι αυτές θα υπονομεύσουν το μέλλον των Μουσικών Σχολείων.
Παρ’ ότι το υπουργείο Παιδείας

ξεκαθάρισε ότι η μόνη αλλαγή που προωθείται είναι η κατάργηση των καλλιτεχνικών επιτροπών, ο Σύλλογος Γονέων καταθέτει την αγωνία του.
Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας, αναφέρουν:
«Δεν αγνοούμε, ούτε παραβλέπουμε το ιδιαίτερα θετικό γεγονός του πολλαπλασιασμού των Μουσικών Σχολείων τα τελευταία χρόνια. Αλλά το γεγονός και μόνο ότι το δελτίο τύπου αναφέρει πως «Η μόνη αλλαγή που προωθεί το Υπουργείο είναι η κατάργηση των Καλλιτεχνικών Επιτροπών…», αποσιωπώντας τη βασικότερη προωθούμενη αλλαγή, που είναι η τροποποίηση του σκοπού των Μουσικών Σχολείων, δημιουργεί προβληματισμούς.
Ακόμη κι αν η κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής λογιστεί ως κάτι ασήμαντο (που θεωρούμε ότι δεν είναι), το γεγονός της μεταβολής του σκοπού των Μουσικών Σχολείων συνιστά μια τεράστια διαφοροποίηση. Όπως ξέρουμε, ανάλογα με το σκοπό λειτουργίας ενός φορέα χαράζεται η στρατηγική του και καθορίζονται οι ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξή του. Εφόσον λοιπόν ο νέος σκοπός υπολείπεται του ισχύοντος, λογικό είναι να αγωνιούμε για δυσμενείς εξελίξεις ως προς τα ωρολόγια προγράμματα, τη στελέχωση, τον εξοπλισμό κλπ. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι «…το ωρολόγιο πρόγραμμα των μουσικών/καλλιτεχνικών μαθημάτων δεν έχει αλλάξει και δεν έχει συρρικνωθεί, ούτε υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός…». Τότε, προς τι όλες αυτές οι διατάξεις;
Μετά τα παραπάνω, ομόφωνα κάνουμε έκκληση να αποσυρθούν οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 40, ώστε να μη φαλκιδευτεί το μέλλον των Μουσικών Σχολείων. Δεν αμφιβάλλουμε ότι απαιτούνται αλλαγές, όμως αυτές πρέπει να στοχεύουν προς το καλύτερο, το υψηλότερο, το πιο εξελιγμένο κι όχι προς την απομείωση, τη συρρίκνωση και την υποβάθμιση και, βεβαίως, πρέπει να έπονται ενός ουσιαστικού και ώριμου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, στον οποίο είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε μέρος».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα