Αιματηρή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο – Διαφεύγει ο δράστης (video)

21:50 11/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τους τρεις έχουν φτάσει οι νεκροί και 12 οι τραυματίες, η κατάσταση 7 εκ των οποίων θεωρείται πολύ κρίσιμη, από την επίθεση στο Στρασβούργο την Τρίτη το βράδυ σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό από τον Δήμαρχο της Γαλλικής πόλης, την οποία νωρίτερα Αστυνομία και Νομαρχία, είχαν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική». Ο δράστης της επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο συνεχίζει ακόμη να διαφύγει τη σύλληψη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, αντικρούοντας τις πληροφορίες που

είχαν δοθεί νωρίτερα περί του ότι ο 29χρονος είχε «εντοπιστεί» και «παγιδευτεί» από τις αρχές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται για 29χρονο με βαρύ ποινικό μητρώο, ο οποίος πριν τραπεί σε φυγή τραυματίστηκε από τα πυρά περιπόλου του στρατού. Αργά το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στο διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως έγινε γνωστό από τη Γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σε εστιατόριο κοντά στο σημείο του συμβάντος, βρισκόταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με ομολόγους του που επικοινώνησαν μαζί του, είναι καλά στην υγεία του.

Λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα επετράπη σε όσους είχαν εγκλωβιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο να το εγκαταλείψουν.

Fusillade #Strasbourg : procédure de confinement au #ParlementEuropéen, députés et collaborateurs parlementaires toujours coincés dans les murs dans l’attente de pouvoir sortir. Le moral tient bon, coup de chapeau au personnel pour sa patience et sa disponibilité #Eplenary pic.twitter.com/llsWdkcuAg

— Matthieu Groseil (@matthieugroseil) December 11, 2018

Λίγο νωρίτερα (γύρω στι μία και μισή, τοπική ώρα) ο Πρόεδρος του Σώματος, Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι έκανε ζωντανή μετάδοση στον λογαριασμό του στο twitter με την εικόνα που επικρατούσε στην κεντρική αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γεμάτη από εγκλωβισμένους ευρωβουλευτές που περίμεναν κι αυτοί, μαζί με υπαλλήλους κι επισκέπτες να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το κτήριο.

LIVE – Latest news from the European Parliament in Strasbourg

— Antonio Tajani (@EP_President) December 12, 2018

Πάλι λίγο μετά τη μία και μισή τα ξημερώματα (τοπική ώρα) το γαλλικό ενημερωτικό κανάλι Χιλιάδες φίλαθλοι που παρακολουθούσαν αγώνα μπάσκετ διατάχθηκαν από την αστυνομία να παραμείνουν στον χώρο. Ανάμεσά τους και φωτογράφος του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Associated Press, ο οποίος περιγράφει τους θεατές «αποχαυνωμένους» από την πολύωρη αναμονή.

Basket ball supporters wait to leave after a match at the Rhenus Sport stadium in Strasbourg, eastern France, Tuesday Dec.11, 2018. A shooting in the French city of Strasbourg killed at least two people and wounded more than others, officials said, sparking a broad lockdown and major security operation around a world-famous Christmas market. Authorities said the shooter remains at large. (AP Photo/Jean-Francois Badias)Basket ball supporters wait to leave after a match at the Rhenus Sport stadium in Strasbourg, eastern France, Tuesday Dec.11, 2018. A shooting in the French city of Strasbourg killed at least two people and wounded more than others, officials said, sparking a broad lockdown and major security operation around a world-famous Christmas market. Authorities said the shooter remains at large. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Αργά το βράδυ η Αστυνομία άρχισε να επιτρέπει στους θεατές να εγκαταλείψουν το χώρο σταδιακά, ανά ομάδες των 100.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω.

«Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Événement grave de sécurité publique en cours à #Strasbourg. Les habitants sont invités à rester chez eux. Plus d'informations à venir, suivez les consignes des autorités. pic.twitter.com/5t7offxqQ0

— Ministère de l'Intérieur – Alerte (@Beauvau_Alerte) December 11, 2018

Όπως είπε στο ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία ενώ μέχρι στιγμής ο δράστης δεν έχει συλληφθεί ή εξουδετερωθεί. Ο κ. Παπαδημούλης επιβεβαίωσε ότι με απόφαση των αρμοδίων αρχών έχει απαγορευτεί η κίνηση έξω από το κοινοβούλιο και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας σε κανέναν να μετακινηθεί. Αντίστοιχα και όσοι πολίτες βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης παραμένουν στο σημεία μέχρι νεοτέρας.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει πως η σκέψη του αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων και εκφράζει την ελπίδα να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες.

Strasbourg actuellement ! évitez le centre ville pic.twitter.com/4oOE41lRlG

— Anthony Mattozza (@MTZ_Tonio) December 11, 2018

Part of Strasbourg city center evacuated because of shooter close to Christmas market. Soldiers we talked to mentioned five wounded. pic.twitter.com/fkgAgjxqVI

— Maximilian Hofmann (@maxhofmann) December 11, 2018

Ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης, εργαζόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, έκανε σχετική ανάρτηση στο facebook.

Στρασβουργο τώρα: Δυστυχώς στο κέντρο της πολης είναι δύσκολες οι στιγμές.. κόσμος κλεισμένος σε μαγαζιά με κατεβασμένα…

Δημοσιεύτηκε από Giorgos Karatsioubanis στις Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

#Strasbourg arrivée de l’artillerie lourde. pic.twitter.com/xuv4zIDS1p

— Le Strasbressan (@LeGoneBressan) December 11, 2018

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Mes pensées sont avec les victimes de la fusillade de Strasbourg que je condamne avec grande fermeté. Strasbourg est par excellence une ville symbole de la paix & de la démocratie européennes. Des valeurs que nous défendrons toujours. La Commission se tient aux côtés de la France

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) December 11, 2018

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα