Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία η «ευφυής ευελιξία» του Συμφώνου Σταθερότητας

15:15 14/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση, τονίζει ο Πρωθυπουργός με μήνυμά του στο twitter. Στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των Αθηνών οι θέσεις Γιουνκέρ, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.

Η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο @JunckerEU, είναι

αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση. #SOTEU

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 14, 2016

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκούντως κοινωνική και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η δήλωση του Πρ. @JunckerEU πως η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση. #SOTEU

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 14, 2016

Ο κ. Γιουνκέρ, μιλώντας στην ευρωβουλή, ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που θέτει όριο 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών μελών, επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο θα πρέπει να εφαρμόζεται «ευρηματικά» προκειμένου να μην πλήττεται η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η ετήσια ομιλία του προέδρου της Κομισιόν περιείχε εξαιρετικά θετικά σημεία που μπορεί να σηματοδοτήσουν μία νέα ευρωπαϊκή ατζέντα, με θέσεις που πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο κατά την επικείμενο σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ειδικότερα τη θέση Γιουνκέρ ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», την ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ως εξίσου σημαντική αποτιμάται η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αναφορές του προέδρου της Κομισιόν στην ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ενισχύεται ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό υπουργού Εξωτερικών της Ένωσης και προώθηση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Συρία.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:
Προτάσεις Γιουνκέρ για επενδύσεις-ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο
Ομιλία Γιουνκέρ στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της ΕΕ (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα