Αλάτι της γης: Θρακιώτικο γλέντι την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

15:54 3/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Κυριακή 5 Απριλίου 2020 και ώρα 13:00-15:00 ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό θρακιώτικο γλέντι! Η εκπομπή έρχεται να τιμήσει την επέτειο της 6ης Απριλίου, η οποία (με απόφαση Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών) έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Το «μαύρο Πάσχα» της 6ης Απριλίου 1914 ξεκίνησαν οι διωγμοί των 250.000 Ρωμιών της Ανατολικής Θράκης, από τους οποίους πολλοί εξορίστηκαν στην Ελλάδα ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν

στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και επέστρεψαν μόλις οι μισοί… Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1922, όταν οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Θράκης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15 ημερών!..

Σ’ αυτό το θρακιώτικο «Αλάτι της Γης» παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χοροί και από τις τρεις ευρύτερες περιοχές της Θράκης (Ανατολική, Δυτική και Βόρεια Θράκη), σημειώνοντας τις διαφορές μεταξύ τους στο ύφος, στο ρεπερτόριο και στα μουσικά όργανα. Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη τιμητική αναφορά στην προσωπικότητα και προσφορά του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, κορυφαίου εκπροσώπου της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Τραγουδούν και μιλούν γι’ αυτόν οι κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα Δοϊτσίδη, ο εγγονός του Νίκος Αγγούσης-Δοϊτσίδης, δεξιοτέχνης στο λαϊκό κλαρίνο, καθώς και ο γνωστός θρακιώτης τραγουδιστής Βαγγέλης Δημούδης, συγχωριανός του από την Καρωτή Διδυμοτείχου.

Θρακιώτικο γλέντι! – τρέιλερ

Την άλλη Κυριακή 5 Απριλίου 2020, ώρα 13:00-15:00Θρακιώτικο γλέντι! (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)Ημέρα Μνήμης του Θρακικού ΕλληνισμούΤην Κυριακή 5 Απριλίου 2020 και ώρα 13:00-15:00 ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό θρακιώτικο γλέντι! Η εκπομπή έρχεται να τιμήσει την επέτειο της 6ης Απριλίου, η οποία (με απόφαση Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών) έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Το «μαύρο Πάσχα» της 6ης Απριλίου 1914 ξεκίνησαν οι διωγμοί των 250.000 Ρωμιών της Ανατολικής Θράκης, από τους οποίους πολλοί εξορίστηκαν στην Ελλάδα ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και επέστρεψαν μόλις οι μισοί… Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1922, όταν οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Θράκης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15 ημερών!..Σ’ αυτό το θρακιώτικο «Αλάτι της Γης» παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χοροί και από τις τρεις ευρύτερες περιοχές της Θράκης (Ανατολική, Δυτική και Βόρεια Θράκη), σημειώνοντας τις διαφορές μεταξύ τους στο ύφος, στο ρεπερτόριο και στα μουσικά όργανα. Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη τιμητική αναφορά στην προσωπικότητα και προσφορά του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, κορυφαίου εκπροσώπου της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Τραγουδούν και μιλούν γι’ αυτόν οι κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα Δοϊτσίδη, ο εγγονός του Νίκος Αγγούσης-Δοϊτσίδης, δεξιοτέχνης στο λαϊκό κλαρίνο, καθώς και ο γνωστός θρακιώτης τραγουδιστής Βαγγέλης Δημούδης, συγχωριανός του από την Καρωτή Διδυμοτείχου. Συμμετέχουν τα συγκροτήματα:«ΡΟΔΟΠΗ»: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι-λαούτο), Γιώργος Παγκοζίδης (κρουστά), και «ΚΑΦΑΝΤΑΡ’ΔΕΣ»: Νίκος Μπόζογλου (ακορντεόν), Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης (γκάιντα-καβάλι), Μαρίνα Ζωγράφου (τραγούδι), Στάθης Παρασκευόπουλος (νταούλι). Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Θρακιωτών Νεροφράχτη Δράμας (επιμέλεια: Γιώργος Καλαβρινός), όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες κυρίως από την περιοχή των Μαλγάρων της Ανατολικής Θράκης.Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος ΛιάβαςΣκηνοθεσία: Μανώλης ΦιλαΐτηςΔιεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης ΓιαννούληςΕκτέλεση παραγωγής: FOSS Α.Ε.

Δημοσιεύτηκε από Alatitisgis στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020

Συμμετέχουν τα συγκροτήματα:
«ΡΟΔΟΠΗ»: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι-λαούτο), Γιώργος Παγκοζίδης (κρουστά), και
«ΚΑΦΑΝΤΑΡ’ΔΕΣ»: Νίκος Μπόζογλου (ακορντεόν), Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης (γκάιντα-καβάλι), Μαρίνα Ζωγράφου (τραγούδι), Στάθης Παρασκευόπουλος (νταούλι).
Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Θρακιωτών Νεροφράχτη Δράμας (επιμέλεια: Γιώργος Καλαβρινός), όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες κυρίως από την περιοχή των Μαλγάρων της Ανατολικής Θράκης.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS Α.Ε.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα