Αλεξανδρούπολη: ΜΕΤΕΟ… ενημέρωση για έξι ημέρες

11:16 16/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Να συμβουλεύονται την Ε.Μ.Υ και μόνο την Ε.Μ.Υ., ακόμη και για έξι ημέρες, καθώς εξελίσσονται συνεχώς τα μετεωρολογικά μοντέλα, προέτρεψε τους πολίτες ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής και πρώην διευθυντής προγνώσεων στην Ε.Μ.Υ κ. Νικόλαος Πρεζεράκος, στο περιθώριο του 14ου διεθνούς συνεδρίου της Μετεωρολογικής Εταιρείας που πραγματοποιείται από εχτές στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφερόμενος στην μεγάλη εξέλιξη που έχει η Μετεωρολογική Εταιρεία

κυρίως ως προς την πρόγνωση του καιρού, ο κ. Πρεζεράκος είπε: «μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς των επιστημόνων ,έχουμε καταλήξει να κάνουμε την πρόγνωση του καιρού ένα καθαρά φυσικομαθηματικό πρόβλημα και να έχουμε σωστές προγνώσεις για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.»
Όπως υποστήριξε , η πρόγνωση του καιρού σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη από το παρελθόν . «Στο παρελθόν η πρόγνωση του καιρού ήταν μια η μη-εμπειρική μέθοδος ,σήμερα είναι ένα καθαρά φυσικομαθηματικό πρόβλημα που γίνεται από τα αριθμητικά μοντέλα και τους τεράστιους υπολογιστές,» είπε ο κ. Πρεζεράκος, διευκρινίζοντας πως το Ευρωπαικό κέντρο προγνώσεων καιρού διαθέτει τους μεγαλύτερους σε ισχύ υπολογιστές , ακόμη και της ΝΑΣΑ.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από το Interreg το οποίο επιβλέπει το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Ελλάδα και συμμετέχει το Ινστιτούτο της Κύπρου και η υδρομετεωρολογική υπηρεσία της Βουλγαρίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Σίλας Μιχαηλίδης ,διευθυντής της Μετεωρολογικής Εταιρείας Κύπρου .
«Σκοπός του προγράμματος είναι να ορισθούν κάποιοι δείκτες ξηρασίας καθώς επίσης και δείκτες ρίσκου επικυνδυνότητατας για έκρηξη δασικών πυρκαγιών ,βραχυπρόθεσμοι δείκτες ,μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι δείκτες σε διαφορετικά επίπεδα χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία,» είπε ο κ Μιχαηλίδης και πρόσθεσε :«είμαστε σε φάση που προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία τα δεδομένα για να κατασταλάξουμε και να αποφασίσουμε τι θα είναι αυτοί οι δείκτες στο τέλος.»

«Aυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχουμε έντονα φαινόμενα ξηρασίας, αλλά και σε περιοχές όπου έχουμε έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα,» ανέφερε ο καθηγητής κλιματολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστας.
Όπως εξήγησε : « ήδη είναι σε εφαρμογή το στάδιο όπου οι περιφέρειες αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν πρόγραμμα μετριασμού αυτών των επιπτώσεων. Οπότε κάθε περιφέρεια θα εξειδικεύσει αυτά τα μέτρα μετριασμού για την βελτίωση των συνθηκών στην περιοχή τους.»

Το διεθνές συνέδριο Μετεωρολογίας το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια ,ενώ είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με το ΔΠΘ.

Σε αυτό συμμετέχουν 180 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ,ενώ τα θέματα που συζητούν αφορούν μεταξύ άλλων , πρόγνωση καιρού και ακραίων καιρικών φαινομένων, κλιματική αλλαγή, μετεωρολογία και διαχείριση φυσικών πόρων .

Συντάκτης:Όλγα Ορφανίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα