Αλεξανδρούπολη: Σύμβαση για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

16:13 18/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Την σύμβαση υλοποίησης του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 60 εκ ευρώ υπέγραψαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του αν. υπουργού Ενέργειας και Ανάπτυξης Σωκράτη Φάμελλου ,ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ, Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας.
Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

«Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ΑΜΘ που υλοποιείται και θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων Ροδόπης Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Σε συνδυασμό με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, δημιουργείται στην πρωτεύουσα του Έβρου, ένα «πάρκο κυκλικής οικονομίας», που θα απαλλάσσει το δήμο από το ετήσιο κόστος των 900.000 ευρώ, για τη μεταφορά των απορριμμάτων του στην Κομοτηνή, οδηγώντας σε μείωση των δημοτικών τελών.

«Η μονάδα επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, είναι το Α΄ μεγάλο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού της ΑΜΘ και θα επιτρέψει την διακοπή της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κομοτηνή και την διάθεση στον ΧΥΤΑ, όπου πέρα από το περιβαντολογικό φορτίο, πέρα από το οικονομικό φορτίο είχαμε και μια μεγάλη απώλεια πόρων φυσικών και ενεργειακών γιατί μέχρι τώρα τους θάβαμε,» ανέφερε ο κ. Φάμελλος, δίνοντας την εικόνα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τόνισε πως η υπογραφή αυτής της σύμβασης δίνει την δυνατότητα :Να αποφύγουμε τον φόρο ταφής, να ενισχύσουμε την κυκλική οικονομία και να επιτυγχάνουν οι Δήμοι με βάση της απόδοσης της ανακύκλωσης, χαμηλότερα τέλη.»

Όπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος το έργο είναι απολύτως περιβαντολογικά αδειοδοτημένο και ασφαλές ,αποδίδει με ωφέλιμο και περιβαντολογικά ορθό τρόπο στην κοινωνία και την τοπική οικονομία ενεργειακούς πόρους και ταιριάζει με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ παραδέχθηκε πως η χώρα μας έμεινε πάρα πολλά χρόνια πίσω στην διαχείριση των απορριμμάτων.

«Δυστυχώς ακόμη σε μεγάλο ποσοστό παραμένουμε στον μεσαίωνα της ταφής και αυτού του είδους η διαχείριση ξεπερνά την εποχή του διαφωτισμού και την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και φθάνει στην περίοδο της κυκλικής οικονομίας,» είπε ο κ.Φάμελος.

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας που ανοίγει το δρόμο για να εισέλθει η περιοχή της ΑΜΘ στην εποχή της κυκλικής οικονομίας.

«Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στο δήμο μας. Εξάρω τη δυναμική της ΔΙΑΑΜΑΘ που λειτουργεί καταπληκτικά, σε μία συνεργατικότητα με τους δήμους, και πιο πολύ τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ τον Χριστόδουλο Μαμσάκο. Αυτό το μοντέλο συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική σκηνή και με τον συγκεκριμένο υπουργό,είναι υποδειγματικό και το προτείνω σε όλη την Ελλάδα»., ανέφερε Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία του φορέα με τον κ. Φάμελλο, υπογραμμίζοντας, πως «χωρίς την προσωπική του βοήθεια, δύσκολα θα τελειώναμε κάποια πράγματα».

«Το εργοστάσιο της ΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη θα είναι άψογο τεχνικά και θα προσφέρει πολλά,» είπε ο Διονύσης Γεωργόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Μεσόγειος» που είναι ανάδοχος του έργου ,ενώ εκτίμησε πως το έργο θα παραδοθεί σε 18 μήνες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα