Αλιείς Βιστωνίδας: « Δύο χρόνια ζητάμε να καταθέσει πρόταση η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πρόγραμμα αποκλειστικά για λιμνοθάλασσες-Λήγει η προθεσμία τον Ιούνιο»

12:38 3/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Εδώ και χρόνια οι αλιείς της Βιστωνίδας βγάζουν κραυγή ΑΓΩΝΙΑΣ και ζητούν βοήθεια με έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν στις αλιευτικές εγκαταστάσεις της λίμνης που χρονολογούνται από το 1960!
Συγκεκριμένα, όπως είπε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδος και πρόεδρος Αλιευτικών Συνεταιρισμών Μισθωτών Λιμνοθαλασσών του Δημοσίου, Γιώργος Γκίλης, ο εκχειλιστήρας είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ το στόμιο στη θέση Λαγός από την πλευρά του Φαναρίου, από ένα κερδοφόρο μέρος της θάλασσας έγινε έλος.
«Ζητάμε

για το πρώτο να γίνει οριοθέτηση της λίμνης και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, από τα οποία θα ωφεληθούμε και εμείς ως Αλιείς. Όπως με ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης, έχει εγκριθεί ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, στο οποίο θα ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο.
Για το θέμα του καθαρισμού των εισόδων στο στόμιο του Λαγού από τις προσχώσεις, επιβάλλεται να γίνει και για να γίνει θα χρειασθεί ειδικό μηχάνημα Βυθοκόρος. Λέω επιβάλλεται γιατί από το συγκεκριμένο τμήμα παλιότερα εξασφαλίζαμε εισόδημα της τάξεως των 250-300.000, ενώ τώρα μόλις μετά βίας το εισόδημα είναι 800 με 1.200 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Γκίλης.
Επανέλαβε πως μέχρι τα τέλη του Ιούνη τρέχει ένα πρόγραμμα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για λιμνοθάλασσες προϋπολογισμού 25 εκ ευρώ και ο φορέας που μπορεί να καταθέσει πρόταση για αξιοποίηση είναι ΜΟΝΟ η Περιφέρεια ή ο Δήμος. «Έχω δύο χρόνια που το λέω σε όλους, αλλά κανείς δεν συγκινείται. Πιστεύω πως αν η περιοχή αυτή ήταν κάπου αλλού θα ήταν πλήρως αξιοποιημένη, όπως το Μεσολόγγι, οι οποίοι μας θεωρούν πως …είμαστε πίσω από τον κόσμο», υπογράμμισε με πικρία ο κ. Γκίλης.
Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που έγινε πρόσφατα για τα προβλήματα που προέκυψαν από τον κορονοϊό, ο κ. Γκίλης, στάθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να καταβληθεί στα μέλη του Συνεταιρισμού η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
ΤΑ προβλήματα εντοπίζονται στις αγορές που γινόταν διάθεση των εκλεκτών ψαριών –κέφαλο, αθερίνα, καβούρια, νιάκια-σε Ιταλία, Ισπανία και Κίνα, οι οποίες ήταν χώρες στο κόκκινο για τον κορονοϊό.
Ο κ. Γκίλης δήλωσε πως θα τον ενδιέφερε και η τοπική διάθεση των αλιευμάτων, μέσω των κινήσεων «Χωρίς Μεσάζοντες», να δίνεται απευθείας στους καταναλωτές και σε καλύτερη τιμή.
Τέλος υπάρχει σχεδιασμός για σκέπαστρα στις τάφρους διαχείμανσης των ψαριών.

Η συνέντευξη του κ. Γκίλη στην ΕΡΤ Κομοτηνής

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα