Αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

17:46 13/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ριζικές αλλαγές αναμένονται στον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η φορολόγηση των Ι.Χ. να μην βασίζεται αποκλειστικά στον κυβισμό του οχήματος, αλλά και στην εργοστασιακή του αξία.Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή και θα ισχύσει από το 2014, οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1929 , παλαιότητας ως 10 ετών, θα πληρώνουν φόρο που θα υπολογίζεται ποσοστιαία επί των τεκμηρίων διαβίωσης και βάση όμως των κυβικών του αυτοκινήτου. Είναι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
Ο
υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού να φορολογούνται και βάση της εργοστασιακής τους αξίας.

Παράλληλα, η αγορά του αυτοκινήτου εκτιμά πως αν συμβεί αυτό θα εξισορροπηθούν ενδεχομένως κάποιες αδικίες, αλλά το συνολικό έσοδο για τα δημόσια ταμεία θα είναι πάνω κάτω το ίδιο. Συνεχίζεται η δραματική πτώση της αγοράς αυτοκινήτου, από 280.000 ταξινομήσεις επιβατικών ΙΧ το 2007, το 2012 μειώθηκαν σε μόλις 58.000.
Keywords
Τυχαία Θέματα