Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών επαναπροτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

16:52 16/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του με τίτλο «Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει στο site στο enikos.gr, πως «ο θεσμός της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που σκοπό είχε να ενισχύσει την αμεροληψία των μελών της εκτελεστικής λειτουργίας προστατεύοντάς τους από πολιτικές διώξεις, υπέστη μια διπλή στρέβλωση» καθώς, όπως λέει,

αφενός δημιούργησε ένα πλαίσιο απόλυτης ασυλίας έναντι των «ημέτερων» πολιτικών προσώπων και, αφετέρου, λειτούργησε ως όχημα πολιτικών διώξεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου εξόφθαλμα δεν υφίστατο ζήτημα αρμοδιότητας της Βουλής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, επιπλέον δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ κυβερνήσεων και δικαστικής λειτουργίας, με την άσκηση πιέσεων και την προσπάθεια χειραγώγησης για τον προσπορισμό μικροπολιτικών ωφελημάτων. Όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, χρέος όλων είναι να θωρακίσουν το δημόσιο βίο απέναντι σε αυτές τις λογικές και σε μεθοδεύσεις που πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας μας, ενώ τονίζει πως απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Σε αυτή τη λογική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως «για μεν τους βουλευτές το ακαταδίωκτο πρέπει να αφορά αποκλειστικά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση του ίδιου του βουλευτή του οποίου ζητείται η δίωξη, έτσι, ώστε να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς μη άσκησης ποινικής δίωξης μετά την παρέλευση τριμήνου από τότε που η σχετική αίτηση διαβιβάστηκε στη Βουλή». Για δε τους υπουργούς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως θα πρέπει να καταργηθεί η εξαιρετικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητας παραπομπής από τη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίζεται, θετικά ή αρνητικά, από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς. «Η όλη διαδικασία της σύνταξης του πορίσματός και της έγκρισής του ή μη από τη Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε καμία υπόθεση να μη σέρνεται επί μακρόν» δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η ΝΔ θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα «να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συναινέσεις γύρω από αυτό ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεσμικό οικοδόμημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο πάνδημο κοινωνικό αίτημα για διαφάνεια και παράλληλα θα θωρακίζει ουσιαστικά το δημόσιο βίο από τοξικές πολιτικές επιλογές είτε σκευωριών, είτε συγκάλυψης».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να αναμετρηθεί με τις αδυναμίες και τον κακό του εαυτό, και να θεσπίσει διαδικασίες που θα προασπίζουν το κύρος και την ομαλή λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Είναι ένα απολύτως αναγκαίο βήμα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και είναι καθήκον μας απέναντι στον τόπο», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση

Κ. Μητσοτάκης:«Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες»-Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση (video)
Keywords
Τυχαία Θέματα