Αμερικανός, Γάλλος και Καναδή βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής

14:18 2/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Tο Νόμπελ Φυσικής 2018 μοιράζονται μια Καναδή, ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος, για τις έρευνές τους στον τομέα των laser που επέτρεψαν την ανάπτυξη εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία και την Ιατρική.

Το βραβείο μοιράζονται ο ‘Αρθουρ ‘Ασκιν από τις ΗΠΑ, ο Ζεράρ Μουρού από τη Γαλλία και η Ντόνα Στρίκλαντ από τον Καναδά, η τρίτη γυναίκα που λαμβάνει το βραβείο

για το έργο της στη Φυσική, μετά την Μαρία Κιουρί το 1903 και την Μαρία Μάγερ το 1963.

Τυχαία ή όχι, η βράβευση έρχεται μία ημέρα μετά τα σεξιστικά σχόλια ιταλού φυσικού που εργαζόταν στο CERN ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι «οι γυναίκες δεν κάνουν για φυσική.»

“We need to celebrate women physicists because they’re out there… I’m honoured to be one of those women," says Donna Strickland.

She becomes the third woman to receive the #NobelPrize in Physics, joining Maria Goeppert-Mayer (1963) and Marie Curie (1903). Congratulations! pic.twitter.com/m2XLJHTW0V

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 2, 2018

Οι ανακαλύψεις τους αποτέλεσαν επανάσταση για την Φυσική των laser και την ανάπτυξη «εργαλείων υψηλής ακρίβειας που ανοίγουν ανεξερεύνητους ορίζοντες στην έρευνα και πληθώρα εφαρμογών στην βιομηχανία και την ιατρική», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Στοκχόλμης.

Ο ‘Αρθουρ ‘Ασκιν, ανέπτυξε την «οπτική λαβίδα» που επιτρέπει τον χειρισμό εξαιρετικά μικρών οργανισμών, όπως τα κύτταρα, τα μόρια και οι ιοί, χωρίς να τα νεκρώνει.

Ο Ζεράρ Μπουρού και η φοιτήτριά του Ντόνα Στρίκλαντ εφηύραν την τεχνική της ενίσχυσης των laser που ονομάζεται «Chirped Pulse Amplification (CPA)» και παράγει εξαιρετικά βραχείς και τεράστιας ισχύος παλμούς.

Gérard Mourou and Donna Strickland – this year’s #NobelPrize recipients – paved the way towards the shortest and most intense laser pulses created by humankind. The technique they developed opened up new areas of research and led to broad industrial and medical applications. pic.twitter.com/KQYcbmW0tl

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 2, 2018

Εκτός της συμβολής τους στην Φυσική του Κενού και των Μαύρων Οπών, οι εργασίες των δύο επιστημόνων επέτρεψαν την πραγματοποίηση εκατομμυρίων εγχειρήσεων στον κόσμο σε άτομα που έπασχαν από μυωπία και καταρράκτη.

Η Ντόνα Στρίκλαντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή για ένα Νόμπελ Φυσικής που μόνο δύο γυναίκες έχουν λάβει πριν από αυτήν από το 1901.

«Νόμιζα ότι θα ήταν ευκολότερο να τιμώνται οι γυναίκες φυσικοί, το καταφέραμε σήμερα και ελπίζω ότι τα πράγματα να κινηθούν πιο γρήγορα στο εξής», είπε. Με αυτό το «τσιμπιδάκι» οι επιστήμονες μπορούν να παγιδεύουν και να εξετάζουν ιούς, βακτηρίδια και κύτταρα χωρίς να τα νεκρώνουν.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμερικανός Γάλλος, Καναδή, Νόμπελ Φυσικής,amerikanos gallos, kanadi, nobel fysikis