Αν. Δικαστήριο Μαδρίτης: Παρουσιάστηκαν Καταλανοί υπουργοί αλλά αναβλήθηκε η ακρόαση

13:53 2/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ακρόαση των Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου της Ισπανίας αναβλήθηκε για τις 9 Νοεμβρίου κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων τους, ανακοίνωσε το Δικαστήριο. Ακόμη και οι συνήγοροι εξέφρασαν την έκπληξή τους για το βραχυχρόνιο της αναβολής, καθώς είχαν ήδη προσέλθει αρκετοί από τους 13 Καταλανούς. «Για όποιον δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», δήλωνε λίγο νωρίτερα ο δικαστής Κάρλος Λέσμες, προειδοποιώντας ευθέως τον καθαιρεθέντα αυτονομιστή

ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που παραμένει στις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας «πολιτική δίκη και απόπειρα διάσπασης του κινήματος ανεξαρτησίας».

Τέσσερις καθαιρεθέντες υπουργοί παραμένουν στο πλευρό του Πουτζντεμόν, στις Βρυξέλλες, ενώ στο Ανώτερο Δικαστήριο της Μαδρίτης παρουσιάστηκαν εννέα, μεταξύ αυτών ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Χουνκέρας, που ιδρύει δικό του κόμμα ενόψει των πρόωρων εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.

‘Eξι βουλευτές και μέλη των υπηρεσιών του καταλανικού κοινοβουλίου, ανάμεσά τους και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, παρουσιάσθηκαν επίσης, στη Μαδρίτη κατόπιν κλητεύσεώς τους στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου.

RT euronews "Dismissed Catalan vice president Oriol Junqueras arrives at the National Court in Madrid … pic.twitter.com/s1kCUy1cPB"

— @i__Global (@i__Global) November 2, 2017

Τι αναμένεται στο δικαστήριο της Μαδρίτης

Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες, αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους για στάση και αποσχιστική δράση, κατηγορίες που επισείουν ποινές κάθειρξης 15 έως και 30 ετών.

Ο δικαστής μπορεί επίσης να τους χορηγήσει υπό όρους εγγύηση και να τους διατάξει να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, ενώ βάσει της κλήτευσης οι αυτονομιστές υποχρεώνονται να προκαταβάλλουν 7,2 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν εξέφρασε την πρόθεση να παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα με ορισμένους από τους «υπουργούς» του «για να εξηγήσει στον κόσμο τα «δημοκρατικά ελλείμματα του ισπανικού Κράτους», ωστόσο δήλωσε ότι αποδέχεται τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη.

Ο Πουτζντεμόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητεί άσυλο από το Βέλγιο και ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να θέσει το καταλανικό ζήτημα στο κέντρο της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ:BBC,ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Ισπανία: Δικάζονται οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Σχετική είδηση:Δεν θα μεταβεί στη Μαδρίτη για να καταθέσει ο Πουτζντεμόν

Keywords
Τυχαία Θέματα