Αναγνώρισε τη «γενοκτονία» των Αρμενίων η γερμανική Βουλή – Διπλωματική κρίση βλέπει η Τουρκία

14:57 2/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο ψήφισμα αναφέρεται ρητά ως «άδοξος ο ρόλος του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει».

«Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει

σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ. Ανοίγοντας την συνεδρίαση, χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι δέχτηκαν απειλές δολοφονίας» βουλευτές, κυρίως τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι τελικά ενέκριναν το ψήφισμα.

«Υπάρχει συνυπευθυνότητα, καθώς το Γερμανικό Ράιχ ήταν συνεργός», δήλωσε εκ μέρους της Αριστεράς (Die Linke) ο Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ τόνισε ότι με το ψήφισμα «δεν θέλουμε να επιδείξουμε ηθική ανωτερότητα, αλλά το αντίθετο, που αφορά και ένα κομμάτι της γερμανικής ιστορίας».

Η Τουρκία υποδαυλίζει διπλωματική κρίση απειλώντας με άμεση ανάκληση του πρεσβευτή της από το Βερολίνο, αλλά και με «πάγωμα» της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ζώνη Σένγκεν.

«θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας» για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, δήλωνε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αποκάλεσε μάλιστα «γελοίο» το ψήφισμα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις απειλές του προέδρου Ερντογάν «για αγκάθια στις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ».

Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε πάντως πέρυσι πρώτος ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ένα αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή το 2015, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Πολλοί βουλευτές στο Βερολίνο θα σκέφτονται σίγουρα ότι κακώς δεν το ψηφίσαμε πέρυσι» διότι φοβούνται «μήπως βρεθεί σε κίνδυνο η ούτως ή άλλως εύθραυστη συμφωνία για τους πρόσφυγες» γράφει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».

Keywords
Τυχαία Θέματα