Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολίθωμα μύκητα ηλικίας 635 εκατομμυρίων ετών

12:39 1/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τον αρχαιότερο χερσαίο μύκητα σε ένα μικρο-απολίθωμα ηλικίας 635 εκατομμυρίων ετών σε σπηλιά στη νότια Κίνα.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτός ο μύκητας εξελίχθηκε κατά την Εδιακρανική περίοδο πριν 635 έως 539 εκατομμύρια χρόνια. Η παρουσία του χερσαίου μύκητα σε αυτό το κρίσιμο σημείο μπορεί να βοήθησε τη Γη να μεταμορφωθεί από παγωμένη μπάλα πάγου σε πλανήτη με ποικιλία οικοσυστημάτων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν διάφορες μορφές ζωής, σύμφωνα με νέα

μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications«.

Μαζί με άλλα χερσαία μικρόβια, ο μύκητας είχε την ικανότητα να διασπά τα μέταλλα και την οργανική ύλη και να ανακυκλώνει θρεπτικά συστατικά στην ατμόσφαιρα και τον ωκεανό. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση της γεωχημείας της Γης, δημιουργώντας πιο φιλόξενες συνθήκες οι οποίες ενίσχυσαν την βιοπαραγωγικότητα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα απολιθώματα που μοιάζουν με νήματα – σήμα κατατεθέν δομών μύκητα – σε ιζηματογενή πετρώματα στον σχηματισμό Doushantuo της Κίνας στην επαρχία Guizhou. Ο εντοπισμός πετρωμάτων που μπορεί να περιέχουν μικροσκοπικά απολιθώματα είναι θέμα τύχης αλλά και δεξιότητας, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Shuhai Xiao, καθηγητής γεωεπιστημών στο Virginia Tech College of Science (VT).

«Έχοντας κανείς δουλέψει με μικρο-απολιθώματα, ξέρει τι είδους βράχους πρέπει να εξετάσει», δήλωσε ο Xiao στο Live Science. «Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι λεπτόκοκκοι γιατί τα απολιθώματα είναι πολύ μικρά. Το χρώμα μπορεί επίσης να μς δώσει πληροφορίες. Ο οργανικός άνθρακας στα μικρο-απολιθώματα μπορεί να κάνει τους βράχους που φέρουν ορυκτά, να φαίνονται πιο σκοτεινοί από εκείνους που δεν περιέχουν απολιθώματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν κάνουμε λάθη. Τις περισσότερες φορές κόβουμε ένα βράχο και δεν βρίσκουμε τίποτα μέσα. Το ποσοστό επιτυχίας είναι γύρω στα 10%», δήλωσε ο Xiao.

Για να βρουν τα απολιθώματα, οι συγγραφείς της μελέτης έκοψαν κομμάτια βράχου αρκετά λεπτά ώστε να μπορεί να διαπεράσει το φως, με πάχος όχι μεγαλύτερο από 50 μικρόμετρα. Τα μικροσκόπια αποκάλυψαν τα μυκήλια του μύκητα που είχαν διάμετρο λίγα μόνο μικρόμετρα – περίπου 1/10 το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα ίχνη οργανικού άνθρακα που βρέθηκαν στα απολιθώματα ήταν πιο σκοτεινά από τον βράχο που τα περιείχε. Με τη βοήθεια ενός προηγμένου μικροσκοπίου οι ερευνητές εξέτασαν τα απολιθώματα για να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίγραφα των δομών τους. Ευτυχώς, πολλές από αυτές τις δομές «διατηρήθηκαν άριστα σε τρεις διαστάσεις», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Tian Gan, υποψήφιος διδακτορικός στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο και επισκέπτης μελετητής στο VT.

Τέτοιου είδους απολιθώματα είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά το συγκεκριμένο και άλλα πρόσφατα ευρήματα δίνουν στους ερευνητές σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ζωή στη Γη. Το αρχαιότερο εύρημα θαλάσσιου μύκητα βρέθηκε στον Καναδά και χρονολογείται πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Το αρχαιότερο δάσος βρίσκεται στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης και είναι 386 εκατομμύρια ετών. Το αρχαιότερο ζώο – ένα παράξενο, ωοειδές πλάσμα που ονομάζεται Dickinsonia – έχει ηλικία περίπου 558 εκατομμυρίων ετών.

Τα απολιθώματα του Καναδά μπορεί να κατασκευάστηκαν από μικρόβια μεταξύ 3,77 έως 4,29 δισεκατομμύρια έτη και είναι μια από τις παλαιότερες αποδείξεις ύπαρξης ζωής στη Γη. Άλλες δομές που έχουν ανακαλυφθεί σε βράχο της Γροιλανδίας πιστεύεται επίσης ότι έχουν μικροβιακή προέλευση και είναι 3,7 δισεκατομμύρια ετών. Ένα ακόμη απολίθωμα από τη δυτική Αυστραλία μπορεί να περιέχει μικρόβια που εκτιμάται ότι είναι 3,5 δισεκατομμύρια ετών, αν και ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η γεωθερμική δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει αλλάξει τις χημικές ουσίες του βράχου για να τα κάνει να μοιάζουν με βιολογικά ίχνη, σύμφωνα με το Live Science.

Οι επιστήμονες συνέδεσαν για πρώτη φορά τον χερσαίο μύκητα με την εμφάνιση φυτών, με βάση απολιθώματα που έχουν βρεθεί στη Σκωτία (Rhynie cherts) τα οποία περιέχουν φυτά και μύκητες και χρονολογούνται πριν από περίπου 410 εκατομμύρια χρόνια, δήλωσε ο Xiao. Σε αυτά τα απολιθώματα, «τα φυτά και οι μύκητες έχουν ήδη δημιουργήσει κάποια οικολογική σχέση», εξήγησε ο επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Livescience

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα