Ανακαλύφθηκε το πιο πλήρες προϊστορικό δείγμα πουλιού μέσα σε κεχριμπάρι

15:19 2/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλεισμένο μέσα σε ένα κομμάτι βιρμανέζικου κεχριμπαριού, ανακαλύφθηκε προϊστορικό πουλί ηλικίας πάνω από 100 εκατομμύριων χρόνων, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκαναν από το Πεκίνο παλαιοντολόγοι από την Κίνα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Το πουλί -που ανήκει στην ύστερη Κρητιδική περίοδο με «σκελετικό υλικό και μαλακούς ιστούς απαράμιλλης λεπτομέρειας»- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών έχει μέγεθος πέντε εκατοστά και είναι καλοδιατηρημένο παρόλο που λείπουν τμήματα του κρανίου του και το μεγαλύτερο μέρος της δεξιάς

πτέρυγας και του ποδιού του.

Ο σκελετός και τα φτερά του πτηνού είναι ευθυγραμμισμένα με εκείνα των εναντιόρνιθων- enantiornithes- ( ομάδα εξαφανισμένων πλέον πτηνών). Τα πουλιά αυτά της προϊστορίας εμφανίστηκαν πρώτη φορά την Κρητιδική περίοδο και εξαφανίστηκαν την ίδια περίοδο που εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι.

Ο Σινγκ Λιντά, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου στην Κίνα, αναφέρει: «Η πυκνότητα και το μήκος των φτερών κατά μήκος των εκτεθειμένων περιοχών του λαιμού και της κεφαλής μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτό το δείγμα είναι παλαιότερο από τους νεοσσούς και τα νεαρά πουλιά που επίσης ανακαλύφθηκαν στην περιοχή».

Σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή Τσενγκ Κουογουέι στο Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι, το δείγμα δίνει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία για έρευνα, καθώς είναι χωρισμένο κατά μήκος του σκελετού με εκτεθειμένο μεγάλο μέρος της εσωτερικής του ανατομίας. Άλλωστε, λόγω της στάσης αυτής οι επιστήμονες το ονόμασαν «πουλί-τηγανίτα».

Η περαιτέρω μελέτη του δείγματος, όπως υποστηρίζουν οι παλαιοντολόγοι, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες τόσο για τη διαδικασία διατήρησης του νεκρού πουλιού, καθώς και για την ποικιλομορφία και τη γεωγραφική διασπορά των αρχαίων πτηνών.

Σε εκτίμησή του ο Τζινγκμάι Ο’Κόνορ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας Σπονδυλωτών στην Κίνα, αναφέρει ότι το σπάνιο αυτό εύρημα αποτελεί το πιο πλήρες προϊστορικό δείγμα πουλιού που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα, αν το πουλί ήταν ζωντανό όταν παγιδεύτηκε στο κεχριμπάρι. Ωστόσο, το γεγονός ότι λείπουν τα εσωτερικά του όργανα καθώς και ο μαλακός ιστός γύρω από το μηριαίο οστό, δείχνουν ότι το πτηνό είχε μάλλον πεθάνει πριν παγιδευτεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα