Ανακάλυψαν φραγή από τοίχο στο ρέμα της Πικροδάφνης

17:00 3/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κινητοποίηση την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 9πμ έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτοικοι της Ηλιούπολης, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά μετά τις δυσάρεστες ανακαλύψεις στο ρέμα της Πικροδάφνης.

Σε εξερεύνηση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 2/12 μέλη του συλλόγου “ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων”, μπήκαν στο κλειστό κομμάτι της Πικροδάφνης, που αρχίζει από την οδό Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη και τελειώνει στο βουνό, μήκους 2,5 χιλ. περίπου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

ΚΙ.Π.Η: «Στο τέλος της διαδρομής, ενώ περίμεναν να βγουν στο βουνό, βρήκαν τοίχο! Ένα τοίχο, που φράζει εντελώς το πέρασμα του νερού και ακυρώνει το ίδιο το έργο της υπογειοποίησης 2,5 χλμ. κοίτης του ρέματος! Ακυρώνει επίσης και το νέο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για αποψίλωση του ρέματος και τοποθέτηση συρματοκιβωτίων σε όλο το μήκος του που παραμένει σε φυσική κατάσταση, στο όνομα της αντιπλημμυρικής μας προστασίας! Τους ευχαριστούμε πολύ για την αποκάλυψη!».

Ακολούθως, στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Όταν βρέχει, όταν βρέχει πολύ κι όταν βρέξει πάρα πολύ και για αρκετή ώρα, όπως πέρυσι στη Μάνδρα, το νερό της Πικροδάφνης που θα κατέβει από το βουνό και θα βρει τελείως φραγμένο το δρόμο του, που θα πάει? Μήπως θα πλημμυρίσει τις πόλεις μας?

Θα περιμένουμε την επόμενη πλημμύρα και την καταμέτρηση των απωλειών για να αναζητήσουμε ευθύνες? Μα ακόμη κι αν τις βρούμε, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε κλειστό το δρόμο του νερού, να μετράμε απώλειες και να παρακαλάμε να μας φτιάξουν αγωγούς παροχέτευσης ομβρίων, πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουμε ένα ποτάμι, αλλά φραγμένο?

Όλοι την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί η προσφυγή για την Πικροδάφνη, να ζητήσουμε να ανοίξει ο δρόμος του νερού, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργεί ανεμπόδιστα και να το διατηρήσουμε σε φυσική κατάσταση, όπου ακόμη μπορούμε, γιατί μόνο έτσι λειτουργεί αντιπλημμυρικά και θωρακίζει τις πόλεις μας από πολλούς κινδύνους και με ελάχιστο κόστος!

Διαφορετικά, θα πληρώνουμε συνεχώς για την κατασκευή έργων, που πάντα θα είναι ανεπαρκή, αν δε λειτουργεί η Πικροδάφνη! Διαπιστώστε το μόνοι σας: περπατήστε πλάι της στην Ηλιούπολη, εκεί που ακόμη είναι σε φυσική κατάσταση, στην οδό Τζαβέλλα. Θα δείτε ότι η φυσική κοίτη έχει χαραχτεί από το νερό πολύ βαθιά και πλατιά και θυμηθείτε ένα κανόνα που ισχύει για όλα τα ρέματα: όταν το νερό χρειάστηκε αυτό το βάθος και το εύρος για να περάσει μία φορά, κάποτε θα τα ξαναχρειαστεί. Κι αν του κλείσεις το δρόμο, απλά θα βρει άλλον κι αν χρειαστεί θα περάσει από πάνω σου! Θα περάσει όμως…».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα