Αναστάσιμο μήνυμα με φως ιλαρόν (video)

21:48 7/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Φως ιλαρόν, φως εκ του ανεσπέρου φωτός μεταφέρθηκε και φέτος από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα. Το Άγιο Φως που συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου μεταλαμπαδεύτηκε σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, έως το πιο απομακρυσμένο ξωκκλήσι για την αναστάσιμη ακολουθία. Είχε προηγηθεί η λαμπρή, όσο και λατρευτική τελετή της Αφής στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιερουσόλυμα.

Το Άγιο Φως

μεταφέρθηκε με έκτακτες και προγραμματισμένες πτήσεις της AEGEAN και της Sky Express σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, στο Αιγαίο, το Ιόνιο, την Κεντρική και Βορειοανατολική Ελλάδα.

Από τα Ιεροσόλυμα το μετέφερε κλιμάκιο ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη.

«Παραλάβαμε με αισθήματα συγκίνησης και φέτος από το Ναό της Αναστάσεως, στους Αγίους τόπους, το Ανέσπερο Φως, σύμβολο ζωής και Ανάστασης», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παρέλαβε το ‘Αγιο Φως από τα χέρια του Πατριάρχη.

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης μετέφερε τις εγκάρδιες, πατριαρχικές ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, της Ιεράς Συνόδου, αλλά και τις προσωπικές του, για Καλή Ανάσταση.

Η μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση τηρήθηκε και φέτος με κάθε λαμπρότητα στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αφού προσευχήθηκε φορώντας μόνο το λευκό του στιχάριο, βγήκε από το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, κρατώντας αναμμένες τις συστάδες με τα 33 κεριά που συμβολίζουν τα χρόνια του Χριστού και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους Χριστιανούς.

Οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα μεταφέροντας το μήνυμα της Αναστάσεως και το ανέσπερο φως από χέρι σε χέρι έφτασε και σε όσους περίμεναν υπομονετικά έξω από τον ιερό ναό της Αναστάσεως.

Προηγήθηκε η Λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο. Η πύλη είχε σφραγιστεί μετά από έλεγχο των εκπροσώπων των δογμάτων ώστε να μην υπάρχει εστία φωτιάς. Αφού αφαιρέθηκε το κερί μέλισσας με το οποίο είχε σφραγιστεί η είσοδος στο Ιερό Κουβούκλιο, ο Πατριάρχης ο Θεόφιλος ο Τρίτος εισήλθε κρατώντας σβηστά τα κεριά. Οι χιλιάδες προσκυνητές τον περίμεναν καρτερικά να προσευχηθεί και να εξέλθει με το Άγιο Φως.

Στις 13.00 έλαβε χώρα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στις 15:00, αναχώρησε από τα Ιεροσόλυμα, αφίχθη στις 16.00 στον αερολιμένα του Τελ Αβίβ «Ben Gurion» και στις 17.00 πραγματοποιήθηκε η απογείωση από τον αερολιμένα του Τελ Αβίβ, για την επιστροφή στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ελίνα Κολύβα, Ειρήνη Βασάλου

Σχετική είδηση: Σε αναμονή για το Άγιο Φως και το μήνυμα της Ανάστασης (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα