Αναβαθμίζονται τα Ιαματικά Λουτρά Τραιανούπολης

10:06 1/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών του οικισμού Τραιανούπολης αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου και η Τουριστική Ιαματική επιχείρηση του Δήμου(ΤΙΕΔΑ.)
Μέσα από την προγραμματική σύμβαση θα ανακαινισθεί το ξενοδοχείο και το εστιατόριο, θα αναδειχθούν οι σπουδαίες αρχαιότητες ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας.

«Το θέμα των ιαματικών των ιαματικών λουτρών απασχολεί τη δημοτική αρχή από την έναρξη της θητείας της, ωστόσο πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο

θέμα το οποίο μάς ανάγκασε, εδώ και 2 χρόνια, να προχωρήσουμε σε μία μελέτη για την ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ώστε να το αναβαθμίσουμε σε τριών αστέρων, με δυναμική πεντάστερου ξενοδοχείου, με ανάπλαση του εστιατορίου και του υδροθεραπευτηρίου. Όμως πάντα υπήρχε ένα «αγκάθι», σε αυτή την προσπάθεια, μια ατέλεια που μας απασχολούσε ιδιαίτερα σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα της μελέτης, μέχρι το τέλος της, κι αυτό είναι η ύπαρξη αρχαιοτήτων, η περιβόητη «Χάνα» και οι 4 οθωμανικοί λουτρώνες του 1500,» ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης .

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι να αναδειχθούν οι αρχαιότητες, με πρωτοπόρο, υπόχρεο και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

«Από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε, στην ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, η οποία, εξωτερικά, θα έχει μία μορφή τέτοια, ώστε να συνδυάζεται με το χώρο των αρχαιοτήτων, και να δώσουμε σε χρήση και τους 4 οθωμανικούς λουτρώνες», υπογράμμισε ο κ. Λαμπάκης.

Αναφερόμενη στην συνεργασία της με τον Δήμο η προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Λίλα Σαμπανοπούλου είπε : « βρέθηκε η βέλτιστη λύση για τον χώρο αυτό, που θα έχει να κάνει κυρίως με την επανάχρηση για την κατά προορισμό χρήση ενός λουτρού που επειδή εγκαταλείφθηκε ερειπώνεται. Πράγμα το οποίο και θα διατηρήσει τα αρχαία, αλλά και θα δώσει μία άλλη διάσταση. Δεν είναι πρωτότυπο, χρησιμοποιούνται αρχαία λουτρά για την χρήση για την οποία κατασκευάστηκαν, αλλά εδώ θα επιχειρήσουμε την απόδοση μίας πιο συνολικής διάστασης των πραγμάτων. Γιατί, ο ερχόμενος για τα ιαματικά λουτρά, θα μπορεί ταυτόχρονα να περιδιαβαίνει έναν τεράστιο αρχαίο χώρο, που θα συμμαζευτεί και θα αναδειχθεί. Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε ακριβώς για την Τραιανούπολη, οι μοναδικές μαρμάρινες εικόνες που υπάρχουν σε ολόκληρη τη Θράκη είναι από εδώ και βρίσκονται στο μουσείο του Διδυμοτείχου, οπότε, μιλάμε για τελείως διαφορετικές ποιότητες».

Ιαματικές πηγές και θεραπευτικές ιδιότητες

Οι Ιαματικές πηγές Τραιανούπολης σήμερα είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κράτος για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελλαδικού χώρου. Χαρακτηρίζονται ως υδρο – θειοχλωριο – νατριούχες με θερμοκρασία 52 °C. Τα νερά των πηγών είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Συστήνονται για τη θεραπεία πολλών νόσων, όπως ρευματισμών, γυναικολογικών παθήσεων, παθήσεων περιφερειακών νεύρων, νοσημάτων νεφρού, χολής, υπατικών δυσλειτουργιών, πεπτικών διαταραχών.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα