Άνχελ Γκουρία: Η Ελλάδα έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη

12:03 22/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη» τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».

«Οι Financial Times αναφέρθηκαν στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εξελίχθηκε σε μεγάλο μεταρρυθμιστή. Πράγματι αυτή είναι η αντίληψη. Η Ελλάδα

έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και έχει ανταποκριθεί στα ζητούμενα των θεσμών, οπότε η χώρα γίνεται αντιληπτή ως κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά, υπάρχουν προκλήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι οι ίδιες σε πολλά κράτη, αφορούν όμως την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, διότι η χώρα θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση, προερχόμενη από χαμηλότερο σημείο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκουρία θεωρεί προτεραιότητα την παραγωγικότητα, η οποία, όπως λέει, «περιλαμβάνει επενδύσεις αλλά και δεξιότητες, οι οποίες θα πρέπει να αναβαθμιστούν ειδικότερα ενόψει της οικονομικής ψηφιοποίησης.

Αφενός διότι οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν για να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ψηφιακή μεταμόρφωση και αφετέρου για να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της ψηφιακής μεταμόρφωσης.
Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων αφορά την εκπαίδευση, αλλά και τις εταιρίες, οι οποίες θα πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους προς όφελος και των δύο».

Σε ερώτηση για την αναφορά της έκθεσης του ΟΟΣΑ, για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το πλεόνασμα σε 2,5%, ο γγ του Οργανισμού, επισημαίνει:
«Το γεγονός ότι έχετε πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκπληκτικό. Τελεία. Το να αποφασιστεί αν είναι 2,5% ή 3,5% είναι τεχνικής φύσεως ερώτημα.
Το γεγονός ότι έχετε σταθερό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει ότι είστε σε καλύτερη θέση για να μειώσετε το τελικό χρέος. Και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας.
Σας δόθηκαν και διαπραγματευτήκατε με επιτυχία σημαντικά περιθώρια για το χρέος εξαιτίας των καλών επιδόσεων αλλά και των εγγενών αναγκών της χώρας.
Ακόμη και αν το ονομαστικό χρέος δεν μειώθηκε, έχετε συνθήκες που θα σας επιτρέψουν να ανακτήσετε διατηρήσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τότε να συζητήσετε τελικό το ζήτημα αν θα μειώσετε το ονομαστικό χρέος.
Οι συνθήκες τώρα δεν είναι αρκετά ώριμες, αλλά έχετε περιθώρια, μακριές περιόδους χάρητος, ευέλικτο τρόπο πληρωμής τόκων».

Σχετικά με το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ήδη έχουν συμφωνηθεί, ο κ. Γκουρία εκτιμά ότι «αποτελούν προϋπόθεση για να δείτε το χρέος, γιατί η ιδέα είναι το χρέος να σταματήσει να αυξάνεται και μετά να αρχίσει να μειώνεται. Υπάρχουν εκκρεμότητες που είναι σημαντικές, αλλά το πλαίσιο είναι θετικό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα