Ανέκαμψε η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο λέει η Markit

12:37 1/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μικρή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Αύγουστο αλλά και αύξηση των νέων παραγγελιών για πρώτη φορά σε διάστημα δυο ετών σύμφωνα με την Markit.

«Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ενισχύθηκε από την αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ενώ η
δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν επίσης εμφανής. Όσον αφορά τις τιμές, το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνει, ενώ οι εταιρείες διατήρησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών πώλησης, τονίζει

η Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index®–PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– επανέκαμψε στις 50.4 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή υψηλότερη από τις 48.7 μονάδες του Ιουλίου.

Οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, το οποίο συμβαίνει για δεύτερη μόλις φορά μέσα στο 2016 εν μέσω ενδείξεων ότι η άνοδος των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για ελληνικά
αγαθά από το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνέχισαν να αυξάνουν τον
αριθμό των εργαζομένων τους τον Αύγουστο παρά την περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, δήλωσε:

«Τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου παρείχαν κάποιες θετικές ενδείξεις ότι ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται ενδεχομένως στο κατώφλι της ανάπτυξης. Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, ενισχυμένος κυρίως από τις νέες παραγγελίες, τα επίπεδα των οποίων επανήλθαν σε πλαίσιο ανάπτυξης για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τους, μολονότι σε μικρό βαθμό, μετά την έντονη συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ενώ εξακολούθησε να αυξάνεται ο αριθμός του εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους περιορίστηκαν περαιτέρω, καθώς οι εταιρείες παραμένουν πρόθυμες να μειώσουν τις τιμές πώλησης παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν εντεινόμενες πιέσεις στο κόστος. Παρότι τα επίπεδα αποθεμάτων και ανεκτέλεστων εργασιών εξακολουθούν να μειώνονται, στο σύνολό του ο Αύγουστος ήταν ένας από τους ισχυρότερους μήνες του 2016 για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών».

Keywords
Τυχαία Θέματα