Αν.Μ.Θ.: Επιστολή Κτηνοτροφικών Συλλόγων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

21:34 21/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην πρόταση που προκρίνει το ΥΠΑΑΤ ώστε η ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν οικονομικές απώλειες στην πώληση των αμνοεριφίων τους, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, να δοθεί με βάση το αν έχουν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο γάλα αναφέρονται με νέα επιστολή τους στον Υπουργό οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι: «Το γενικό ποσό της ζημιάς έχει υπολογιστεί σύμφωνα με

την τιμή των σφαγείων του Μαρτίου και του Απριλίου, της ζημιάς δηλαδή που υπέστησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι που πούλησαν αμνοερίφια την παραπάνω περίοδο. Και έτσι το πόσο που αντιστοιχεί στο κάθε ζώο θα είναι κάτω από 4 ευρώ, αφού την ενίσχυση αυτή τη μοιράζονται πολλαπλάσια ζώα και δικαιούχοι από αυτούς που είχε πληγεί το προϊόν τους και που υπολογίστηκε η ζημιά.» Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι προτείνουν να ενισχυθούν τα σφάγια κατά κεφαλή με ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζημιάς, με τον αριθμό των σφαγίων που αυτή έχει υπολογιστεί.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ.
Από το απόγευμα της Δευτέρας διαβάζουμε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, για την πρόταση που προκρίνει το ΥΠΑΑΤ ώστε η ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν οικονομικές απώλειες στην πώληση των αμνοεριφίων τους, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, να δοθεί με βάση το αν έχουν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο γάλα.
Το γενικό ποσό της ζημιάς έχει υπολογιστεί σύμφωνα με την τιμή των σφαγείων του Μαρτίου και του Απριλίου, της ζημιάς δηλαδή που υπέστησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι που πούλησαν αμνοερίφια την παραπάνω περίοδο.
Μέχρι το σημείο αυτό εφαρμόζεται η κοινή λογική. Ο τρόπος κατανομής του ποσού είναι το επόμενο βήμα. Προκρίνεται λοιπόν, να κατανεμηθεί το πόσο της ζημιάς, που υπολογίστηκε στοχευμένα την περίοδο των μέτρων για τον κορονοϊό, στο κρέας των αμνοεριφίων που πούλησαν συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι, σε όσους έχουν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση για το γάλα, με τη μορφή της οριζόντιας ενίσχυσης. Γνωρίζετε φυσικά ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν παραδίδουν γάλα, άρα αποκλείονται από την ενίσχυση με αυτό τον τρόπο. Ταυτόχρονα γνωρίζετε ότι το πόσο που αντιστοιχεί στο κάθε ζώο θα είναι κάτω από 4 ευρώ, αφού την ενίσχυση αυτή τη μοιράζονται πολλαπλάσια ζώα και δικαιούχοι από αυτούς που είχε πληγεί το προϊόν τους και που υπολογίστηκε η ζημιά.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να στηριχτεί με καμιά λογική τεκμηρίωση και είναι άδικη γιατί αποκλείει αιγοπροβατοτρόφους που δεν πωλούν γάλα κι έχουν έσοδο από την παραγωγή τους μόνο από το κρέας και γιατί η οικονομική ζημιά των εκμεταλλεύσεων συγκεκριμένων κτηνοτροφών, δεν είναι δυνατό να μοιράζεται ως ενίσχυση σε κτηνοτρόφους που πολλοί από αυτούς, δεν έχουν καμιά οικονομική ζημιά την περίοδο αναφοράς, από τα μετρά για τον κορονοϊο. Οι αιγοπροβατοτρόφοι που αποκλείονται, είναι κυρίως κάτοικοι νησιωτικών, παραμεθόριων περιοχών αλλά και περιοχών που βρίσκονται εκτός διαδρομής εσκομισης των μεταποιητών γάλακτος.
Ταυτόχρονα η πραγματική οικονομική ενίσχυση που είχαν ανάγκη όσοι επλήγησαν, για να αποσβέσουν μέρος της ζημιάς που υπέστησαν, θα θυμίσει επιδοματικής βοήθεια.
Με έγγραφό μας από τις 25 Μαρτίου σας είχαμε προτείνει τη στοχευόμενη ενίσχυση των πληττόμενων κτηνοτρόφων με βάση την τιμή και τα κιλά των τιμολογίων πώλησης των αμνοεριφίων, αλλά κι άλλα μέτρα.
Δε γνωρίζουμε αν τελικά ο συγκεκριμένος τρόπος ενίσχυσης που προτείναμε προσκρούει σε περιορισμούς στον κανονισμό. Στην περίπτωση που αυτό ισχύει και υπάρχει ο κίνδυνος καταλογισμών, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι κατανομής της ενίσχυσης.
Μπορούν να ενισχυθούν τα σφάγια κατά κεφαλή με ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζημιάς, με τον αριθμό των σφαγίων που αυτή έχει υπολογιστεί.
Με αυτό τον τρόπο θα πληρωθούν όλοι όσοι πούλησαν αμνοερίφια την περίοδο αναφοράς, θα ευνοηθούν τα ελαφριά σφάγια, θα αδικηθούν τα βαριά σφάγια και θα πληρωθούν δίκαια όσα σφάγια ήταν κοντά στο μέσο όρο. Κάτι παραπλήσιο με αυτό που έκαναν οι Ισπανοί.
Ένας άλλος τρόπος είναι να ενισχυθούν κατά κεφαλή τα θηλυκά αιγοπρόβατα (μάνες) όσων κτηνοτρόφων είχαν σφάγια την περίοδο αναφοράς, με ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζημιάς, με τον αριθμό των θηλυκών αιγοπροβάτων όλων των εκμεταλλεύσεων που είχαν σφάγια την περίοδο αναφοράς.
Με αυτό τον τρόπο θα πληρωθούν όλοι όσοι πούλησαν αμνοερίφια την περίοδο αναφοράς, θα ευνοηθούν αυτοί που πούλησαν λίγα αμνοερίφια σε σχέση με το ζωικό τους κεφάλαιο και αυτοί που κράτησαν πολλά θηλυκά αναπαραγωγής, λόγω των χαμηλών τιμών και θα αδικηθούν αυτοί που πούλησαν πολλά αμνοερίφια σε σχέση με το ζωικό τους κεφάλαιο. Η ενίσχυση με τον τρόπο αυτό θα είναι πολύ υψηλότερη, αφού θα αποκλειστούν όσοι δεν είχαν καμιά ζημιά από τα μέτρα για τον κορονοϊο.
Να σημειωθεί ότι και με τους δύο παραπάνω τρόπους, οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν ζώντα
ζώα για σφαγή ή για πάχυνση, την περίοδο αναφοράς θα είναι επιλέξιμοι για ενίσχυση, αφού ο κωδικός εκμετάλλευσης του κτηνοτρόφου, που γεννήθηκε το σφάγιο στην εκμετάλλευσή του, παραμένει ο ίδιος και στη σφαγή. Άρα επιλέξιμος για να ενισχυθεί δεν μπορεί να είναι ο μεσάζων παχυντής. Αν τελικά προκύψουν διαφορές σίγουρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ελπίζουμε οι μέχρι σήμερα δηλώσεις σας κ.υπουργέ να μη διαψευστούν από τη δική σας τελική απόφαση.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6973305775

Πίνακας αποδεκτών:
Υπουργός ΑΑΤ κ. Μ.Βορίδης
Υφυπουργός κ. Φ.Αραμπατζή
Υφυπουργός κ. Κ.Σκρέκας
Βουλευτές ΑΜΘ
Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χ.Μέτιος
Αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Γ.Ζιμπίδης
Εντεταλμένος σύμβουλος Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Α.Καραγιώργης
Μ.Μ.Ε.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα