Ανθρωπιστική βάση στη Σερβία επιθυμούν οι Αμερικανοί

14:19 6/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το αεροδρόμιο ΄΄Ponikve΄΄ στην πόλη Ούζιτσε, στη δυτική Σερβία, έχει ενταχθεί στα σχέδια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ίδρυση Κέντρου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, αποκαλύπτει η εφημερίδα DANAS του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της αεροπορικής βάσης την οποία θα χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ. Ο διευθυντής του αεροδρομίου ΄΄Ponikve΄΄, Σάσα Σάβιτς επιβεβαίωσε στην

DANAS ότι η Σερβία, κατέθεσε, το 2016, στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Βελιγράδι, αίτημα για την χρηματοδότηση, από κοινοτικούς πόρους, Κέντρου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που θα μπορεί να δράσει και στις γειτονικές χώρες. Το αίτημα βρίσκεται ακόμη στη φάση της διερεύνησης ωστόσο, όπως αναφέρει η DANAS, τελευταία εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για συμμετοχή στο Κέντρο γεγονός που, ενδεχομένως, θα δώσει νέα δυναμική στην διαδικασία έγκρισης του. Ο διευθυντής του αεροδρομίου αποκάλυψε, μάλιστα, στην εφημερίδα ότι αντιπροσωπεία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, επιθεώρησε πρόσφατα το χώρο του αεροδρομίου και χαρακτήρισε ΄΄ πολύ ενδιαφέρουσα ΄΄ την ιδέα ίδρυσης ανθρωπιστικού κέντρου. Η DANAS αλλά και το σύνολο των σερβικών ΜΜΕ εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν στη Σερβία προσχώματα κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, η λειτουργία εδώ και δύο χρόνια του ρωσικού ανθρωπιστικού Κέντρου στο αεροδρόμιο της πόλης Νις προβληματίζει την Ουάσιγκτον η οποία θεωρεί στρατιωτική και όχι ανθρωπιστική τη βάση αυτή. Πριν από μερικές ημέρες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κάιλ Σκοτ εξέφρασε υπόνοιες για τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ρωσικού Κέντρου στη Νις επισημαίνοντας ότι επικρατεί άκρα μυστικότητα γύρω από τη δράση του. Ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μπράιν Γι, ο οποίος ασχολείται με τα Βαλκάνια, καταθέτοντας στην Επιτροπή για την περιφερειακή ασφάλεια, της Γερουσίας, στις 14 Ιουνίου, εκτίμησε ότι το ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο αποτελεί βάση κατασκοπείας. «Με ανησυχεί το αποκαλούμενο ανθρωπιστικό κέντρο στη Νις όχι τόσο γι αυτό που είναι τώρα αλλά γι αυτό που μπορεί να εξελιχθεί. […] Αποτελεί αρνητική κατάσταση η λειτουργία μίας τέτοιας βάσης πολύ κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο όπου υπάρχουν 600 αμερικανοί στρατιώτες και 4000 νατοικοί. Είναι ανάγκη να πείσουμε την σερβική κυβέρνηση ότι αν επιτρέψει την συνέχιση λειτουργίας ενός τέτοιου ρωσικού κέντρου κατασκοπείας θα χάσει τον έλεγχο τμήματος των εδαφών της» τόνισε στην κατάθεση του, στη Γερουσία, ο Μπράιαν Γι. Αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι η άρνηση της σερβικής κυβέρνησης να ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ για απαγόρευση της λειτουργίας του ρωσικού Κέντρου στη Νις, αναγκάζουν την Ουάσιγκτον να αλλάξει τακτική επιδιώκοντας την δημιουργία δικού της ανθρωπιστικού κέντρου στη Σερβία. Κατά πόσο θα έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα το κέντρο αυτό είναι ένα ερώτημα. Εκείνο που επισημαίνεται, ως ανησυχητικό στοιχείο, από τους αναλυτές, είναι το γεγονός ότι μια μικρή χώρα, η Σερβία, εξελίσσεται σε πεδίο αντιπαράθεσης δύο υπερδυνάμεων.

Το αεροδρόμιο ΄΄Ponikve΄΄ αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της γιουγκοσλαβικής πολεμικής αεροπορίας. Η κατασκευή του άρχισε το 1978 και ολοκληρώθηκε το 1983. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900m. και διαθέτει πίστα μήκους 3200m. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 χρησιμοποιήθηκε για μικρό διάστημα και ως πολιτικό αεροδρόμιο. Κατά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999 καταστράφηκε ολοσχερώς αφού βομβαρδίζονταν καθημερινά επί 78 ημέρες. Το 2010 άρχισε η ανακατασκευή του που ολοκληρώθηκε, μερικώς, το 2013 όταν άρχισε να λειτουργεί και πάλι αλλά, αποκλειστικά, ως πολιτικό αεροδρόμιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα