Αντιδράσεις των δικηγόρων για τα 600 ευρώ-Ανακοινώσεις από τις Ενώσεις Δικαστών

18:05 28/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά στην εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 ευρώ έκαστο) και την ίδια στιγμή διεκδικεί 11 ευνοϊκά μέτρα υπέρ των δικηγόρων και των πολιτών. Παράλληλα, αποφάσισε να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης που εξαιρεί τους δικηγόρους από την υπαγωγή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα χορήγησης των 800 ευρώ.

Παράλληλα, το ΔΣ του ΔΣΑ

διεκδικεί άμεσα από την Πολιτεία, την υπαγωγή,»έστω την ύστατη ώρα», στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ, την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης, την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους, την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, που θα οριστεί, την αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, για όλους τους πολίτες που τυχόν έχουν οφειλές, την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και τη διασφάλιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης της δήλωσης για τη διεξαγωγή της δίκης χωρίς παράσταση δικηγόρου και διαδίκου.

Στο μεταξύ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την αντίδρασή της για την παράταση του δικαστικού έτους, επισημαίνοντας ότι έγινε εν αγνοία του δικαστικού σώματος και αναφέρει ότι «δε θα επιτρέψουμε όμως η κρίση αυτή να γίνει όχημα υλοποίησης σχεδίων απορρύθμισης της Δικαιοσύνης και εφαρμογής ιδεοληψιών για τον τρόπο λειτουργίας της» και εκφράζει την επιφύλαξη της ως προς την αντίδρασή της. Παράλληλα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την αντίθεσή της στο μέτρο της παράτασης του δικαστικού έτους και σημειώνει ότι «πρόκειται για μία απόφαση που δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει:

Η Ένωσή μας όπως και όλες οι Δικαστικές Ενώσεις πληροφορήθηκαν από τον Τύπο και από σημερινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης την πρόθεση της Κυβέρνησης να παρατείνει το δικαστικό έτος μειώνοντας την περίοδο των δικαστικών διακοπών. Εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς να ζητήσει την γνώμη των ίδιων των Δικαστών και Εισαγγελέων για ένα ζήτημα που τους αφορά, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μέτρο, για την αναγκαιότητα του οποίου είχε εκφραστεί και παλαιότερα ο σημερινός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Γενική μας Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2016.Η απόφαση λαμβάνεται δύο μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε ελήφθη αντίστοιχη απόφαση ακόμα και μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων. Με βάση τα παραπάνω είμαστε πεπεισμένοι ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια καλή και βολική αφορμή για να υλοποιηθεί ένα μόνιμο μέτρο, υπό το μανδύα της προσωρινότητας».

Η ανακοίνωση της ¨Ένωσης Διοικητικών Δικαστών αναφέρει:

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον Τύπο ότι οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης αναφέρθηκαν σε ειλημμένη απόφαση για παράταση του δικαστικού έτους. Πρόκειται για μία απόφαση που δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα. Η μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν συνεπάγεται για τους δικαστές αναστολή της εργασίας τους αφού συνεχίζουν να εργάζονται όσον αφορά τις υποθέσεις που είχαν ήδη συζητηθεί πριν την αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων (μελέτη υποθέσεων, διασκέψεις, συγγραφή και δημοσίευση αποφάσεων), ενώ εκδικάζουν σε αντίξοες συνθήκες, δεδομένου ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα δικαστήρια (χορήγηση υλικών προστασίας όπως αντισηπτικά, μείωση ωραρίου κλπ.), όλες τις υποθέσεις οι οποίες εξαιρούνται της αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων, οι οποίες κατά κανόνα είναι επείγουσες. Τέλος, καταγγέλλουμε ότι για μία ακόμα φορά λαμβάνεται απόφαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των Δικαστικών Ενώσεων».

Πηγή:ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα