Αντιμετωπίστε τους καύσωνες του καλοκαιριού – Χρήσιμες οδηγίες

10:32 16/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάνει… αισθητή την παρουσία του με υψηλές θερμοκρασίες, που κάποιες ημέρες, σε πολλές περιοχές της χώρας, αγγίζουν -και ξεπερνούν- τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μάς δίνει χρήσιμες οδηγίες για να αντιμετωπίσουμε τις ζεστές αυτές ημέρες χωρίς δυσάρεστες συνέπειες και εφιστά την προσοχή ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικά τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα,

όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., που ανήκουν στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή καταστάσεων, που ενδέχεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.
Αναπόφευκτη τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων, τα οποία, όμως, εν καιρώ πανδημίας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται βάσει ειδικών πρωτοκόλλων, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού και εν προκειμένω του κορωνοϊού (SARS-COV2).

Οδηγίες για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα συνέταξε η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τη συνδρομή του Αναστάσιου Σπανού, επεμβατικού καρδιολόγου αντιναυάρχου ε.α., τ. συντονιστή διευθυντή Καρδιολογικών Κλινικών ΝΝΑ.

Οδηγίες για την προστασία των καρδιοπαθώνΑποφυγή μετακινήσεων των καρδιοπαθών κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών ή σε περιόδους καύσωνα και ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες.Παραμονή σε δροσερό χώρο, αεριζόμενο με φρέσκο (νωπό) αέρα, αποφεύγοντας παντελώς, εφόσον είναι δυνατόν, τη χρήση κλιματιστικών.Αποτελεί καλύτερη επιλογή η χρήση ανεμιστήρων, αντί κλιματιστικών, με τη φορά του αέρα να είναι σταθερή και όχι επάνω στα άτομα, που βρίσκονται στο αεριζόμενο δωμάτιο.Στις περιπτώσεις, που είναι επιβεβλημένη η χρήση κλιματιστικών, θα πρέπει να ακολουθούνται οι εξής οδηγίες:

α) η λειτουργία του κλιματιστικού να παροχετεύει φρέσκο νωπό αέρα χωρίς ανακύκλωση

β) όταν πρόκειται για οικιακά κλιματιστικά, διαιρούμενου τύπου (split units), είναι αναγκαία η παραμονή ανοιχτού παραθύρου, εξωτερικής πόρτας ή φεγγίτη και η ρύθμιση του μηχανήματος σε υψηλότερες θερμοκρασίες (από 22-23 °C σε 26-28°C), υπό συνεχή λειτουργία, εφόσον είναι εφικτό. Ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων θεωρείται αναγκαίος.

γ) η ροή των περσίδων πρέπει να ρυθμίζεται, ώστε να έχουν μικρότερη ταχύτητα του αέρα και να μην κατευθύνεται πάνω στα άτομα που βρίσκονται στον κλιματιζόμενο χώρο.

δ) να γίνονται οι προγραμματισμένες και έκτακτες, όπου απαιτείται, συντηρήσεις, πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άτομα με γνωστές καρδιοπάθειες και έτσι να μειώνεται η ύπαρξη ιικών φορτίων στις σωληνώσεις των συστημάτων.

ε) όταν μία κλιματιστική συσκευή είναι παλαιού τύπου και δεν δύναται να τροποποιηθεί, ώστε να διαμορφώσει υγιεινό, εσωτερικό περιβάλλον, βάσει των προσφάτων οδηγιών και προδιαγραφών, λόγω COVID-19, θα πρέπει ακόμα και να αντικατασταθεί.

στ) κατά τις επισκέψεις των καρδιοπαθών σε μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα, με κεντρικά κλιματιστικά συστήματα (fancoil – FCU), πρέπει να τηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κανόνες υγιεινής, που συστήνουν οι κρατικοί και ιατρικοί φορείς, με έμφαση στην τριάδα: διατήρηση αποστάσεων-χρήση μάσκας-χρήση αντισηπτικών.

ζ) οι καρδιοπαθείς, που παράλληλα με τις υγιεινοδιαιτητικές προφυλάξεις λαμβάνουν και συνεχή φαρμακευτική αγωγή (όπως διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά κ.λπ.), θα πρέπει, τους θερινούς μήνες, να χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά μηχανήματα, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και να μην τα αγνοήσουν φοβούμενοι τις επιπτώσεις από τα ενδεχόμενα ιϊκά φορτία, καθόσον και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν εξίσου έναν επικίνδυνο παράγοντα, που απειλεί την υγεία τους και μπορεί να τους οδηγήσει σε αφυδάτωση ή ακόμα και σε σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

η) κατά τη χρήση των aircondition στα αυτοκίνητα, συνιστάται οι περσίδες να είναι στραμμένες προς τα επάνω, το κλιματιστικό να είναι ρυθμισμένο και εδώ σε υψηλότερες θερμοκρασίες, να μη λειτουργεί με ανακύκλωση, αλλά με μόνιμη χρήση εξωτερικού αέρα και πάντα να παραμένει ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τις ημέρες του καύσωνα τα παιδιά, που δεν πρέπει να παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και επιβάλλεται να φορούν πάντα καπέλο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ειδικές οδηγίες για τα νεογνά και βρέφη και για τους ηλικιωμένους, ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τον καύσωνα.

Κατά τη διάρκεια του καύσωναΑποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετήστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιάΝτύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.Φροντίστε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.Και η διατροφή μας τις ημέρες του καύσωνα χρειάζεται προσοχή! Καλό είναι να καταναλώνουμε σαλάτες και φρούτα, που μας δροσίζουν και μας ενυδατώνουν χωρίς να μας βαραίνουν.Aν έχετε ηλικιωμένουςΜετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα